Krst ponovo blista na crkvenom zvoniku u Šajkašu

Šajkaš: 9. novembra 2010. godine, tačno u podne, podignut je osvećen krst na vrh tornja parohijske crkve u Šajkašu, što je propraćeno zvucima hramovnih zvona, uz prisustvo brojnih meštana.

        Sa velikom radošću preko 500 Šajkašana je u večernjim časovima na hramovnu slavu Mitrovdan dočekalo svoga vladiku Irineja. Hram je bio pretesan da primi sve vernike koji su želeli da prisustvuju molitvi koju je vodio preosvešteni vladika sa osam sveštenika i dva đakona iz okolnih naselja pa su mnogi u ovom duhovnom činu učestvovali spolja. Razlog ovolikoj poseti, kao i dolasku vladike i sveštenika, bilo je osvećenje pozlaćenog krsta koji je, u okviru spoljašnje rekonstrukcije hrama, skinut sa tornja. Pošto su prvo blagoslovili slavski kolač i žito, sveštenici su na čelu sa vladikom osveštali obnovljeni i pozlaćeni hramovni krst koji je crkvi darovao gospodin Dragiša Vojvodić iz Šajkaša. Kum ovogodišnje slave bio je gospodin Goran Kondić iz Šajkaša sa porodicom, koji je obnovu hrama pomogao velikim novčanim prilogom, a sveti oltar pozlaćenim krstom.
        Sutradan (9. novembra 2010. godine), tačno u podne, krst je zajedničkim angažovanjem Vatrogasne brigade iz Novog Sada, radnika SZR „Krov“ iz Šajkaša, Limarske radionice „Pek mont“ iz Novog Sada i Pozlatarske radionice „Ivanov“ iz Novog Sada, podignut na vrh tornja crkve, što je propraćeno zvucima hramovnih zvona, uz prisustvo brojnih meštana. Vredne neimare u ovoj akciji nije omelo ni loše vreme praćeno vetrom i kišom.


        Ove svečanosti predstavljaju krunu ovogodišnjih radova na obnovi svetog hrama. Do sada je izvršena kompletna sanacija krova i kape tornja, a na redu su fasadersko-molerski radovi. Tako će prilozima verujućeg naroda hram biti kompletno obnovljen za veliki jubilej – 190 godina od osvećenja (1821 – 2011. godina).

Autor: N. D. T.
Datum: 12, 11, 2010.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *