Х

Кратки биографски речник Титела

Хандлер, Никола (1898-1932), архитекта. Родио се у Мошорину 15. јуна 1898. у јеврејској породици. Отац му је био Симон, а мајка Тереза. Архитектуру је највероватније завршио у Бечу или Будимпешти. По повратку са студија почео је у Новом Саду пројектантску и градитељску праксу. Страдао је несрећно, упавши у лифтну јаму током градње. Сахрањен је на новосадском јеврејском гробљу.

Хрњаковић пл, Емил (1827-1895), царски и краљевски капетан. Родио се у породици Хрњаковић или Херњаковић која је била настањена у Тителу. Родоначелник породице Јован Хрњаковић добио је племство као поручник крајишке коњице 1753. године. Емилов отац био је Павле, а мајка Наталија. Завршио је у Тителу српску народну и немачку главну школу. Похађао је војничку школу Шајкашког батаљона, тзв. Математику. У батаљону је служио све до његовог развојачења 1872. године. Био је последњи крајишки официр који је учествовао у Народном покрету 1848/9. године. Умро је у Горњем Ковиљу.

Хрњаковић Цвјетковић, Ивана (1959-), лекар вирусолог и професор универзитета. Родила се у Тителу и у њему завршила основну школу, а гимназију и Медицински факултет у Новом Саду. Специјализовала је микробиологију са паразитологијом и субспецијализацију из вирусологије. Усавршавала се на ВМА у Београду, у Загребу и Љубљани, те Атланти (САД). Докторирала је на Медицинском факултету у Новом Саду где је и предавач. Аутор је или коаутор 84 научна рада. Бави се дијагностиком вирусних инфекција. Живи и ради у Новом Саду.

Autor: Rade Aničić
Datum: 27, 04, 2009.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *