Ч

Кратки биографски речник Титела

Челеби, Евлија (1611- ?), чувени турски путописац из 17. века, путовао је по Османлијском царству и ван њега. Написао је велики путопис у 10 томова. По Бачкој је путовао 1665. и оставио запис о Тителу као богатом граду из којег се со из Ердеља развозила Дунавом у све вилајете.

Ченејац, Бранко (1903 – 1980), учитељ, професор музике, композитор и наставник појања. Родио се у Ковиљ Светом Ивану (Шајкаш). Школовао се у Новом Саду и Сомбору. Завршио је Учитељску школу у Београду. Службовао је у више места у Војводини , Шајкашу и Мошорину. Пензионисан је као професор Учитељске школе у Ср. Карловцима, где је и умро и сахрањен је на онамошњем гробљу на Черату.

Ченејац, Милутин (1921 – 2009), сликар. Родио се у Ковиљ Светом Ивану (Шајкашу) у средње имућној породици оца Радивоја и мајке Зорке. Сликарство је учио у Шајкашу код сликара-аматера Жарка Милинова, Новом Бечеју и Будимпешти. Био је ожењен Стеванком, родом из Ђурђева и имали су сина Радивоја и ћерку Драгицу. Од 1962. са породицом је живео у Паризу. Као професионални сликар био је члан Академије европских уметности. Написао је аутобиографску књигу Беспућем до успеха и признања (Париз, 2000). Умро је у Паризу.

Чурић, Рада (1914 – 1988), професор универзитета. Родио се у Гардиновцима. Основну школу завршио је у родном месту, а учитељску и Вишу педагошку школу у Београду. Дипломирао је и докторирао на катедри за педагогију у Београду. Радио је као учитељ у родном месту и као наставник у Грађанској школи у Тителу. Био је продекан Универзитета у Новом Саду. Творац је неколико књига из историје српског школства и оснивач и уредник часописа Педагошка стварност.

Чурчић, Марија, рођ. Арт (1931 – ), библиотекар, професор филозофије. Родила се у Руском Крстуру, где је завршила основну школу, нижу гимназију је учила у Сомбору и Врбасу на мађарском и последње две године у Руском Крстуру на русинском. Више разреде гимназије учила је у Врбасу на српском језику. Дипломирала је историју филозофије у Београду. У Библиотеци Матице српске запослила се и радила до пензионисања 1992. године. Водила је Завичајну збирку Војводине. Стални је члан Матице српске. Огледи из библиологије је прва књига у Срба из те области, а објавила је и капитално дело Библиографија Русина у Југославији. Удата је за Лазу Чурчића и живи у Тителу.

Чурчић, Лазар (1926 -), историчар књижевности, библиотекар. Рођени Титељанин, основну и грађанску школу завршио је у родном месту. Овде је изучио и трговину. После повратка из рата наставља школовање у новосадској Мешовитој гимназији и студије на Филозофском факултету у Београду на групи за српски језик и књижевност. Прво запослење добио је у Библиотеци Матице српске на пословима старе и ретке књиге. Последњих пет година до пензионисања радио је у Народној библиотеци Србије. Био је међу оснивачима новосадске Трибине младих и покретач часописа Поља. Покренуо је издавање Библиотекарског годишњака Војводине, Годишњака БМС, Годишњака Народне библиотеке у Тителу, Тителског летописа, Титела Данас. Уређивао је зборнике за изложбе, приређивао књиге за издавање и сарађивао са бројним часописима. Објавио је Књигу о Орфелину и друге. Преокупација су му старе и ретке књиге и један је од најбољих познавалаца књиге 18. века. Од пензионисања стално живи у Тителу.

Autor: Драган Колак
Datum: 27, 04, 2009.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *