Mošorin zadruge

Za istoriju zadrugarstva u Šajkaškoj dragoceniji su podaci iz oglasa objavljenim u knjizi Vojvodina 1944 -1954 nego uopšteni i zbirni podaci iz teksta knjige, naročito za manje sredine. Deset godina posle oslobođenja u Mošorinu su (po oglasima) postojale tri zadruge.

        Seljačka radna zadruga „Svetozar Miletić“ osnovana je 1947. godine. Reorganizovana „nedavno“ raspolagala je sa oko 1.500 kj obradive zemlje. Mehanizovanom obradom zemlje i primenom agrotehničkih mera našla se među najboljima u Srezu. Zadruga se bavila proizvodnjom žitarica, povrća, industrijskog i krmnog bilja. Gajili su goveda simentalske rase, domaće rase svinja za tov i priplod i ovce „cigaje“. U mašinskoj, kolarskoj, saračkoj (sedlarskoj) i kovačkoj radionici pružali su usluge građanstvu i za svoje potrebe. U odlično uređenoj mlekari proizvodili su prvoklasni sir kačkavalj i buter. Informacije su se mogle dobijati i telefonom broj 3.
        Zemljoradnička zadruga Mošorin (tel.: 2) osnovana je 1944. i deset godina kasnije okuplja oko 500 domaćinstava sa 800 članova. Zadruga otkupljuje sve vrste poljoprivrednih proizvoda, krupnu i sitnu stoku, živinu, jaja, perje, vunu i ostalo. Zadruga je snabdevala meštane i stanovnike okolnih sela industrijskom robom na malo. Imala je ugostiteljske radnje, mesare i bioskop (!). Sarađivala je sa svima koji su bili zainteresovani za sklapanje ugovora.
        Seljačka radna zadruga „1. maj“ (tel.:5) nastala je 10. maja 1952. spajanjem SRZ „Budućnost“ i „Petar Drapšin“. Ove dve zadruge su osnovane 1949. godine. Nova zadruga je okupljala 70 domaćinstava sa oko 1.000 jutara obradive zemlje. Uglavnom se bavila ratarstvom, a u stočarskoj proizvodnji se bavila uzgojem ovaca rase „cigaja“, svinja „meleza“ i goveda simentalske rase. Zadruga je raspolagala uslužnim radionicama za popravke.

Autor: Dragan Kolak
Datum: 10, 09, 2010.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *