Počinju prijemni

Za osmake koji žele da upišu umetničke ili škole za učenike sa posebnim sposobnostima, danas počinje polaganje prijemnih ispita, kao i prijavljivanje za upis u gimnazije i četvorogodišnje škole, predviđeno je kalendarom upisa za školsku 2010/2011. godinu.

        Prijemni će, u zavisnosti od škole, trajati do 7. juna, a kandidati koji žele u četvorogodišnje stručne škole ili gimnazije, mogu do 15. juna da se evidentiraju u svojim matičnim osnovnim školama.

Rezultati do 11. juna

        U umetničkim školama, matematičkim i filološkim gimnazijama i odeljenjima, u narednoj školskoj godini ima mesta za 2.886 đaka, a prijavilo se gotovo 3.500 kandidata.
        Polaganje prijemnog u muzičkim i baletskim školama obaviće se 3, 4. i 5. juna, a u umetničkim školama likovne oblasti prijemni će biti održan od 4. do 6. juna.
        U Matematičkoj gimnaziji i matematičkim odeljenjima prijemni će biti 5. juna, dan kasnije u odeljenjima za učenike sa posebnim sposobnostima za fiziku, dok će u filološkim gimnazijama i odeljenjima prijemni biti 5, 6. i 7. juna.
         Konačni rezultati prijemnih ispita biće objavljeni do 11. juna, a tog dana zakazan je i upis učenika koji su položili prijemni.
        Na prijemnom ispitu proveravaju se znanja stečena u prethodnom obrazovanju i posebne sposobnosti kandidata neophodne za određenu školu, odnosno profil.
         Osmaci koji žele da upišu gimnazije i četvorogodišnje stručne škole, polagaće kvalifikacioni ispit iz srpskog (maternjeg) jezika i matematike.
        Kvalifikacioni ispit iz srpskog (maternjeg) zakazan je za 21. jun, a dan kasnije polagaće se kvalifikacioni iz matematike.

Bez ispita za trogodišnje i dvogodišnje


        Učenici koji posle osmog razreda žele da upišu trogodišnju srednju stručnu ili školu koja traje dve godine, ne polažu kvalifikacione ispite, već u matičnoj osnovnoj školi popunjavaju listu sa 20 upisnih želja i rangiraju se na osnovu uspeha. 

Kliknite ovde da biste videli vest u celini na sajtu rtv.rs »

Autor: Redakcija Ravnica INFO
Datum: 03, 06, 2010.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *