Predstavljeni konkursi Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje

Novi Sad: Na konferenciji za novinare, u pres sali Vlade AP Vojvodine, pokrajinski sekretar za obrazovanje dr Zoltan Jegeš predstavio je tri konkursa ovog sekretarijata u oblasti visokog obrazovanja u Pokrajini za tekuću godinu. Radi se o konkursu za finansiranje programa i projekata, za socijalnu zaštitu u ovoj oblasti, te konkursu za sufinansiranje tekućih popravki i održavanja zgrada i opreme i nabavku mašina i opreme u oblasti visokog školstva.

        Na konferenciji su govorili i doc. dr Branko Vidicki, načelnik Odelenja za visoko obrazovanje i učenički i studentski standard i prof. dr Dragoslav Herceg sa PMF Univerziteta u Novom Sadu.
        Za programe i projekte u oblasti visokog obrazovanja ukupno su planirana sredstva u iznosu od 6.791.500, 00 dinara. Za programe nevladinih organizacija i udruženja studenata na nivou visokoškolskog obrazovanja planirano je 1.168.500, 00 dinara. Navedeno je da će se prilikom dodele sredstava voditi računa o značaju programa za unapređenje visokog obrazovanja, postojanju drugih izvora finansiranja, kao i kontinuitetu u sufinansiranju programa, odnosno da li se sredstva traže prvi put. Konkurs je objavljen u „Službenom glasniku APV“, listu „Dnevnik“ i na sajtu Seketarijata, a otvoren je tokom cele godine. Prijave se podnose najkasnije 30 dana pre planiranog roka za početak realizacije projekta.
        Konkurs za socijalnu zaštitu u oblasti visokog obrazovanja namenjen je studentima koji se školuju za deficitarna nastavnička zanimanja, a u teškom su materijalnom položaju, pripadnici su nacionalnih manjina ili su lica sa posebnim potrebama. Planirana jenokratna naknada za fakultete u ove svrhe iznosi 1.867.000, 00 dinara. Prijave sa kompletnom dokumentacijom dostavljaju se do kraja prvog upisnog roka.
        Trećim konkursom je predviđeno 6.968.822,00 dinara za sufinasiranje popravki i odžavanje zgrada i opreme ustanova visokog obrazovanja u Pokrajini.
        Resorni sekretar dr Jegeš kazao je da se ovim konkursima želi popraviti stanje u pogledu stručnosti nastavnika. Prema njegovim rečima najveća defictarnost kadrova je u matematici i fizici. Tako Južnobačkom okrugu nedostaje 164 profesora fizike i 322 profesora matematike, a deficit potvrđuje i podatak da su to 2,5 puta više tražene struke od ponude na tržištu rada. U želji da se ovo stanje promeni Sekretarijat je, u u saradnji sa Univerzitetom, ove godine usmerio sredestva za jednokratnu pomoć za one studente koji upišu smer matematike ili fizike, a izbor će se izvršiti na osnovu rang liste uspeha u osnovnoj školi i na prijemnom ispitu, objasnio je dr Jegeš. On je najavio i da se u saradnji sa Ministarstvom planira uvođenje zvanja dvopredmentnih nastavnika, koji bi predavali samo u osnovnoj školi, što je već praksa u EU. 
         O novim pravilima smeštaja učenika i studenata u domove govorio je doc. dr Branko Vidicki koji najavio niz izmena u izradi novog pravinika o učeničkom i studentskom standardu. Tako će, jedna od novina biti da je isključivo uspeh u studiranju uslov za dobijanje bodova za smeštaj u studentski dom.
        Profesor dr Dragoslav Herceg podsetio je da je deficitarnost profesora matematike i fizike na ovom fakultetu rešena tako što, studentima koji su upisali prvu godinu studija, nisu naplaćivani troškovi studija, a dobijali su besplatno udžbenike. Slično se radi i za hemiju, biologiju, geografiju i informatiku. 
        Na kraju su dati i podaci o broju studenata za upis u prvu godinu studijskih programa osnovnih akademskih i integrisanih studija koji se finansiraju iz budžeta i koji plaćaju školarinu za školsku 2010/2011. godinu.

Autor: Redakcija Ravnica INFO
Datum: 01, 06, 2010.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *