INFO centar u parku prirode Jegrička

Temerin: U okviru manifestacije „Dani Jegričke“ u Temerinu je otvoren Informativni centar na obali ove autohtone vojvođanske reke. Koristiće ga naučno istraživačke i ekološke-obrazovne grupe, školske ekskurzije, građani i turisti. U okviru centra dominira sojenica sa terasama, kabineti i učionice, maketa velikog rečnog broda, sređena obala sa čamcima.

        I pored izmenjenih prirodnih karakteristika rečica Jegrička je sačuvala u svom središnjem toku prirodne vrednosti i osobenosti – pa je krajem 2005. godine stavljena pod zaštitu kao Park prirode Jegrička, ukupne površine 1.144 hektara. Staranje je povereno Javnom vodoprivrednom preduzeću „Vode Vojvodine“, a prostire se na području četiri optine: Bačka Palanka, Vrbas, Temerin i Žabalj. Bogatstvo biljnog i životinjskog sveta, ugrožene vrste ptica i riba, koje žive u ovom prirodnom dobru – Jegričku čini po mnogo čemu jedinstvenom. Na obalama Jegričke, na njenim ostrvima i tršćacima opstaju beli lokvanj, barska paprat, beli amur, štuka, smuđ, vidra i 198 vrsta ptica, među kojima je i osam koje spadaju u retke vrste.
        Duž obale Jegričke uređene su šetne staze, postavljene su klupe, stolovi i informativne table. U blizini Bognarovog salaša nalazi se osmatračnica za ptice, a planirano je dalje uređenje ovog salaša. Informativni centar koji je otvoren koristiće se u naučno-istraživačke i ekološko obrazovne svrhe i tako dodatno doprineti promociji ovog vodenog ekosistema kao prirodnog dobra. Sve ove aktivnosti koštale su oko 15 miliona dinara ističe se u saopštenju Službe za odnose s javnošću JVP „Vode Vojvodine“.

Autor: Mile Milojević
Datum: 01, 06, 2010.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *