„Jugović“ u nadoknadi pobedio u šimanovačkom boju

Pobeda „Jugovića“ u meču sa trinaest žutih kartona i tri isključenja: FK „Hajduk“ (Šimanovci) – OFK „Jugović“ 1 : 2 (0 : 1)

ŠIMANOVCI, subota, 29. maj: Igralište „Hajduka“, gledalaca 250; glavni sudija: Vagić (Sombor), pomoćne sudije: Markuš (Odžaci) i Pilja (Svetozar Miletić), delegat FSV: Žutić (Novi S…ad); strelci: Mrkajić u 48. minutu iz penala za „Hajduk2, Blažić u 38. iz penala i Radojčić u 90. + 4. minutu za „Jugović“; žuti kartoni: Vukašinović u 38, Babić u 39, Majkić u 42, Vukša u 65. Svilar u 72, Mrkajić u 73. i Živanović u 74. minutu („Hajduk“), Grozdić u 48, Brkljač u 53, Lepar u 58, Suvara u 90. + 4, Radojčić u 90. + 4, Nikolić u 90. + 4. minutu („Jugović“); Isključenja: Svilar u 90. + 4. minutu zbog pljuvanja protivničkog igrača („Hajduk“), rezervni golman Duvnjak u 80. minutu zbog psovanja sudije i Blažić u 90. + 4. zbog pljuvanja protivničkog igrača („Jugović“).
FK „HAJDUK“: Vukašinović, Minić, Vukša, Cvijanović (od 60. Domazet), Pajović, Stojković (od 70. Ivković), Mrkajić, Majkić, Živanović, Svilar, Babić.
OFK „JUGOVIĆ“: Suvara, Grozdić, Nikolić, Brkljač, Bojović, Radojčić (od 90. + 5. Đekić), Plavšić, Blažić, Kljajić (od 67. Živanov), Lepar, Žepina (od 90. + 6. Babić).
        Pre 621 godine devet braće Jugovića na čelu sa starim Jug Bogdanom palo je na Kosovu polju u najvećoj bici u istoriji srpskog naroda, a juče, u modernom Šimanovačkom boju, neki novi „Jugovići“ su „izginuli“ na terenu i zabeležili jednu od najvažnijih i najvrednijih pobeda u gotovo stogodišnjoj istoriji kaćkog fudbala!
        Ova utakmica je imala i svoju vrlo čudnu predigru, koja se odvijala gotovo čitave prethodne sedmice, a počela je odmah nakon prošlonedeljne pobede nad Irižanima na „Sigetu“, kada su „dobro informisani“ poznavaoci fudbalskih prilika krenuli sa „proverenim“ pričama da je meč u Šimanovcima „zatvoren“ i da za ne treba brinuti za rezultat, a samim tim ni za opstanak „Jugovića“. Sada, kada pogledamo unazad, nije teško poverovati da su te „dojave“ bile u stvari „kukavičje jaje“, namerno podmetnuto da opusti „tobdžije sa Sigeta“ i „otupi“ njihovo oružje pred ključni meč u sezoni.
        Na drugoj strani, i taboru „Hajduka“ se svašta dešavalo. Na utakmicu protiv „ŽAK“-a u Sombor ovaj klub je otputovao sa devet prvotimaca, da bi se dvojica od njih navodno „povredila“ u toku igre, pa je sudija bio prinuđen da prekine meč. Takav odnos se za sedam dana promenio za 180 stepeni, pošto je trener Šimanovčana juče protiv nas na raspolaganju imao 15 vrlo motivisanih i „našpanovanih“ igrača, koji su prema nezvaničnim informacijama, bili dodatno premirani od strane naših direktnih rivala, FK „Ljukovo“ i FK „Radnički“ iz Iriga, da izbore bar remi i tako nam otkinu dva boda koji život znače.
        U kompletnu ovu priču uklopila se i sudijska trojka. Naime, naš klub je od sudijske organizacije dobio uveravanja da će deljenje fudbalske pravde biti u potpunosti u skladu sa Pravilima fudbalske igre (što se kaže 50:50), a u većem delu prvog poluvremena razvoj situacije na terenu je potvrđivao takve najave; međutim, kako je meč odmicao arbitri su prvo blago, a potom sve više i više „naginjali“ na stranu domaćina, što se vidi i u odnosu žutih kartona. Konkretno, igračima „Hajduka“ su u prvom poluvremenu pokazana 3 (tri) a u drugom 4 (četiri) kartona, dok su fudbalerima „Jugovića“ u prvom delu nisu ni jednom opomenuti, dok su u nastavku čak 6 (šest) puta upisivani u sudijsku beležnicu. Takođe, za nas je dosuđen penal u prvom, a za domaćina u drugom poluvremenu, što je još jedan dokaz koji ide u prilog našoj tvrdnji o promeni kursa kojim je sudijska trojka nameravala da vodi ovu utakmicu. Kažemo nameravala, pošto su je u tome sprečili puleni Zorana Blažića i Saše Kikovića, koji su srcem, voljom, željom i borbenošću u ovom meču savladali sve prepreke, sve protivnike i rivale, spasili naš klub od ispadanja i sačuvali čast i ugled kaćkog fudbala.
        Što se same utakmice tiče, ona je više ličila na bitku, na rovovsku borbu, nego na sportsku priredbu, što nikako ne znači da nije bila uzbudljiva i kvalitetna. „Plavo-beli“ su u vođstvo došli u 38. minutu, kada je opravdano dosuđen penal nakon starta Aleksandra Vukašinovića nad Đurom Radojčićem, koji je precizno realizovao igrač-trener Zoran Blažić. Međutim, u prednosti smo bili samo deset minuta, pošto je, tek što je počelo drugo poluvreme, Radoslav Grozdić u našem kaznenom prostoru oborio Nemanju Mrkajića, a isti igrač je sa bele tačke poravnao rezultat. Od tada se na terenu razvila još bespoštednija borba, pa je u narednih četrdesetak minuta sudija Vagić pokazao čak devet žutih i četiri crvena kartona. Prvo je u 60. minutu sa naše klupe odstranjen rezervni golman Aleksandar Duvnjak zbog psovanja sudije i njegovog pomoćnika, a situacija je eskalirala u četvrtom minutu sudijske nadoknade kada je Đura Radojičić (na fotografiji) postigao pobedonosni pogodak i spasao „Jugović“ od selidbe u područnu ligu. Prethodno je Nenad Nikolić sa leve strane uputio centaršut na drugu stativu, lopta se odbila od nekog od protivničkih odbrambenih igrača, a sjajni Koviljčan u dresu „Jugovića“ glavom je prosledio u nebranjeni deo mreže. Usledilo je veliko slavlje Kaćana kako na terenu, tako i na tribinama, koje Šimanovčani nisu mogli sportski da podnesu, pa je došlo do konflikta i međusobnog pljuvanja između njihovog kapitena Dejana Svilara i našeg trenera-igrača Zorana Blažića, pa su i jedan i drugi isključeni iz igre. U nameri da zaštite svog trenera i saigrača reagovali su i Nebojša Suvara, Đorđe Radojčić i Nenad Nikolić, koji su opomenuti žutim kartonima. Sve u svemu, bio je to uzbudljiv i buran završetak uzbudljive i burne utakmice, u poslednjem kolu uzbudljive i burne sezone…
        Na kraju, treba istaći da su u ostalim utakmicama poslednjeg kola Vojvođanske lige Zapad postignuti manje-više očekivani rezultati, a od naših direktnih konkurenata pobede su kod kuće zabeležili „Budućnost“ iz Mladenova protiv „Radničkog“ iz Sremske Mitrovice i „Radnički“ iz Iriga protiv „Omladinca“ iz Starih Banovaca, dok je „Ljukovo“ izgubilo od lidera „Solunca“ u Rastini i tako se porazom oprostilo od pokrajinskog stepena takmičenja. Istina, Ljukovčanima ostaje teoretska šansa da status vojvođanskog ligaša zadrže uz povoljan rasplet u Srpskoj ligi grupa Vojvodina i uspeh „Cementa“ iz Beočina u baražu protiv „Bačke 1901“ iz Subotice. Konačno, naš „Jugović“ je prvenstvo završio na desetom mestu sa osvojenim 51 bodom, a isti učinak imaju i jedanaesta „Budućnost“ iz Mladenova i dvanaesti „Radnički“ iz Iriga, pa je plasman određen mini-tabelom sačinjenom od međusobnih susreta ova tri kluba (na kojoj smo mi najuspešniji). Ovaj redosled je vrlo bitan, pošto u jednoj od varijanata iz naše lige može da ispadne i sedam klubova (što će biti poznato nakon odigravanja baraža i završetka prvenstva u Srpskoj ligi), a u tom slučaju Irižani bi bili prvi ispod crte i morali bi da se presele u Sremsku ligu. „Ljukovo“ je trinaesto na tabeli sa 49 bodova i još uvek strepi za svoj status, dok već odavno nikakvih šansi za opstanak nisu imali „ŽAK“ iz Sombora, „Sloven“ iz Rume, „Šajkaš“ iz Kovilja, „Hajduk“ iz Šimanovaca i „Polet“ iz Karavukova.

Autor: Goran Nakomčić
Datum: 31, 05, 2010.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *