Osma Smotra ćiriličke pismenosti

Titel: U prostorijama AKUD-a „Jovan Popović“ u Titelu su u subotu, 22. maja, uručene nagrade pobednicima konkursa za najbolji školski pismeni zadatak, najlepši rukopis u pismenom zadatku i za ćiriličku kaligrafiju.

        Na 1147. godišnjicu od nastanka slovenske pismenosti, u spomen na svete slovenske apostole Ćirila i Metodija u Titelu je održana tradicionalna,osma po redu, Smotra ćiriličke pismenosti. Ona se održavala i u znaku obeležavanja značajnih titelskih godišnjica, 915 godina od prvog pomena imena Titela, 200 godina od početka gradnje sadašnjih titelskih hramova Srpske pravoslavne i Rimokatoličke crkve i 105 godina od osnivanja prvih titelskih novina Titel es videke (Titel i okolina).
         Na konkurse za najbolji pismeni zadatak i najlepši rukopis u zadatku i za ćiriličku kaligrafiju pristiglo je 883 rada iz 53 osnovne i srednje škole u Srbiji i Republici Srpskoj. Proglašeni su najbolji zadaci pisani bugarskim, rusinskim i srpskim jezikom, kao maternjim, i ruskim jezikom kao stranim. Knjigama su nagrađeni učenici u tri uzrasne kategorije osnovaca i srednjoškolaca. Najbolji pismeni zadatak (srpski jezik), po oceni žirija, napisala je Ana-Marija Stojković, učenica četvrtog razreda OŠ „Svetozar Miletić“ iz Titela. Najbolji zadatak na rusinskom jeziku napisala je Kristina Malacko iz OŠ „Petro Kuzmjak“ iz Ruskog Krstura, dok je na bugarskom najbolji zadatak Lilijane Stoeve iz OŠ „Georgi Dimitrov“ (Bosilegrad). Na ruskom jeziku najbolji zadatak je napisala Ana Skrobić iz OŠ „Rastko Nemanjić-Sveti Sava“ (Nova Pazova). U konkurenciji srednjoškolaca žiri nije proglasio sveukupnog pobednika zbog ujednačenosti kvaliteta radova, ali su prvo mesto podelili Miloš Stanković iz Medicinske škole (Novi Sad) i Anželika Jančić iz STŠ „Mileva Marić“ (Titel) u srpskom jeziku, za rusinski Mihajil Rimar (Gimnazija „I. Sekulić“, Novi Sad) i u ruskom Ana Đurović iz novosadske gimnazije „Isidora Sekulić“.
        Najlepšim rukopisom pismene zadatke napisali su Nađa Milivojev iz sedmog razreda oglednog odeljenja Gomnazije „Jovan Jovanović Zmaj“ iz Novog Sada, a kod srednjoškolaca Nemanja Pecikoza iz TŠ „Mileva Marić Ajnštajn“ (Novi Sad).
        Za ćiriličku kaligrafiju nagrade su podeljene u kategoriji brzopisa, likovne i kaligrafske kreacije i za tradicionalno pismo. Za najbolji kaligrafski rad (sveukupni pobednik) nagrađeni su kod osnovaca Kristina Gavrić, OŠ „Ivo Lola Ribar“ iz Novog Sada i srednjoškolac Dušan Mišić iz Škole za umetničke zanate u Šapcu.
        Gramate (diploma) su dodeljene i za negovanje ćirilice u natpisu radnje Mari Pavlić, vlasnici doo“Belmaprom“ iz Titela i SZR za proizvodnju bureka „Đole“, čiji je vlasnik Snežana Kiževska Nađivan.
        U umetničkom programu učestvovali su pesnik Pero Zubac, Žensko pevačko društvo „Vila“ (Titel), titelska rok-grupa „Propala investicija“ i učenici drugog razreda OŠ“Isidora Sekulić“ iz Šajkaša koji su izveli svoj deo programa na ruskom jeziku.
        Pored učenika, nastavnika i roditelja, Smotri su prisustvovali građani, zamenik predsednika opštine Titel Milan Nastasić, te gosti iz Gimnazije „Laza Kostić“ u Novom Sadu, direktor Vukašin Lazović i profesorica ruskog jezika Ranka Skutelis i iz Rusije direktorka Kulturnog centra „Danko“ Natalija Leonidovna Kuzmina i Ljudmila Vasiljjevna Janusova.

 

Autor: Dragan Kolak
Datum: 24, 05, 2010.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *