Poklon za zavetni dan – Gardinovački umetnici svojim Gardinovčanima

Gardinovci: U organizaciji Aktiva žena „Dren“, AKUD-a „Đokica Marković“ i Udruženja penzionera u Maloj sali Doma kulture, u subotu 22. maja 2010. godine, održan je bogat kulturni program na kome su se gardinovački umetnici predstavili svojim Gardinovčanima.

        Ovo kulturno druženje organizovano je baš na Dan svetog Nikole letnjeg i Zadušnice kada je, kako kaže predanje, tri godine zaredom (tri puta) led žestoko tukao selo pa su meštani sa svojom crkvom odlučili da ovo bude Zavetni dan sela. U programu su učestvovali gardinovački slikari i vajari izložbom svojih radova, pesnici govoreći svoje stihove i članovi ženske pevačke grupe „Sarke“ koji su izveli nekoliko poznatih narodnih pesama. Uz Gardinovčane, kojima je i namenjeno ovo veče, druženju su prisustvovali: potpredsednik opštine Titel Milan Nastasić, direktorka Narodne biblioteke „Stojan Trumić“ iz Titela Dušanka Buvač, predsednik USKOR-ovog ogranka „Koviljski kulturni krug“ Nikola Nedić i predstavnici Aktiva žena iz Šajkaša.

     


          Gardinovački slikari i vajari su svojim radovima ukrasili zidove Male sale. Mlada i nadarena slikarka Smiljana Čurić, maturantkinja Srednje škole za dizajn „Bogdan Šuput“ iz Novog Sada, izložila je 15 radova, uglavnom malih crteža rađenih kombinovanim tehnikama (pastel, tuš, akvarel i tempera). Tihomir Pešić je izložio slike rađene tehnikama ulja na platnu, kolaže na tabli i ulja na tabli te razglednice Gardinovaca. Posebnu pažnju privukle su njegove ikone i slike izlaska i zalaska sunca. Vajar Ljubomir Đurov, nastavnik likovnog vaspitanja u penziji, koji je osnove likovne pismenosti dao mnogim Gardinovčanima, Šajkašanima i Mošorincima, izložio je dve skulpture od kojih je posebno lepa i zanimljiva ona koja prikazuje graničara.


          Gardinovački pesnici su posebna priča. Oni su do sada ukupno objavili oko petnaestak knjiga – čitavu malu zavičajnu biblioteku! Njihove pesme zapažene su i nagrađivane i van Šajkaške. Tako je Dominka Arsić na konkursu pod nazivom „Olovko ne ćuti“ Književnog kluba „Jovan Dučić“ iz Barajeva dobila prvu nagradu za socijalno-rodoljubivu pesmu „Vredi živeti“. Mirko Žigić je na međunarodnom konkursu USKOR-a iz Beograda dobio treću nagradu za najlepšu pesmu u 2009. godini. Dragomir Šljapić, nastavnik srpskog jezika u gardinovačkoj osnovnoj školi, obavestio je prisutne da će pesnici imati dobar podmladak jer su dve učenice literarne sekcije nagrađene i imaće mogućnost da svoje pesme objave u knjizi. Ovo je propraćeno burnim aplauzom. Od pesnika svoje stihove govorili su Dominka Arsić, Miroslav Koledin, Branka Vidić i Jelisaveta Stojkov dok je Mirko Žigić, uz svoje, govorio i stihove Velinke Janić Karanović koja je preminula prošle godine.
          Nakon službenog dela programa druženje je nastavljeno uz koktel, muziku i pesmu.

 

ZAVETNI DAN
 
Nekada davno grad pokosi useve
I opustoši selo
I selo se zavetova
Da na taj dan
Ne izlazi na zemlju,
A kako sva pravila
Imaju izuzetke
Poneki zaboravi na zavet
I beše ih podosta
Toga dana na zemlji
Neko presađuje,
Neko kopa,
Svako prema svojoj potrebi
Zaboravivši na zavet
Dan lep, sunčan
A onda!
Nebo dobi sivu boju
Navukoše se oblaci
Preteći, beli.
Sa nevericom smo u nebo gledali
Sa nadom
– neće na nas –
Nije nam padlo na pamet
Da smo tamo gore
Nekoga naljutili
Ne poštujući zavetno obećanje
I spusti se kiša i vetar
I sa njima ledna lavina
Obruži se na seoske useve
I po neku glavu u njivama
Iza toga,
Sem neke kvrge na glavi,
Uništene bašte,
Polja,
List na grani nije ostao.
A zavet?
Da li je ovo iskustvo dovoljno
Da počnemo da poštujemo
Zadatu reč?
Da li ćemo biti pošteniji
Prema komšiji?
Da li ćemo se setiti Boga
I njegove dobrote
I istine da od Boga
Ne možemo da se sakrijemo,
Ili će na Zavetni dan sledeće godine
Opet neko prepotentno misliti
Da može da prevari Boga.
 

Branka Vidić

Autor: N. D. T.
Datum: 24, 05, 2010.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *