Otvoren centar kulture u Šajkašu

Šajkaš: U organizaciji udruženja građana Građanski fond „Etnos“ u četvrtak 29. aprila 2010. godine otvoren je Centar kulture u Šajkašu, u Ulici Nikole Tesle broj 12. Već prilikom samog otvaranja ovog centra i promocije Građanskog fonda „Etnos“ moglo se naslutiti šta će ovde biti prioritet – kultura, kulturna dešavanja, svaka vrsta umetnosti, a pogotovo narodna (otuda i naziv „Etnos“) kao i turistička afirmacija naše ruralne sredine.

        Zidove renovirane sale ukrašavale su izložene slike šajkaških slikara. Na izložbi je predstavljeno oko četrdesetak dela, uglavnom ulja na platnu, koje su naslikali slikari okupljeni na kolonijama koje je organizovalo Društvo „Šajkaška“.
         Predstavljena je i nedavno objavljena prva zbirka pesama Gojka Todorovića pod nzivom „Božiji podstanari“. Šezdesetak pesama, od kojih se, kako kaže autor, neke mogu i pevati, napisane su na razne životne teme, prilike i neprilike kroz koje svako od nas prolazi i prepoznaje ih kao svoje životno iskustvo. Knjiga na zadnjim koricama ima najoriginalniju biografiju autora – preslikanu ličnu kartu. Ako je ovoliko podataka dovoljno policiji, ne treba više ni čitaocima – šali se Gojko.


         Bila je to prilika da Gojko baš ovde, u Šajkašu, premijerno izvede i svoju najnoviju monodramu „Škola je plaćena“ koju je publika lepo prihvatila i često nagrađivala aplauzima na otvorenoj sceni.
         Da ugođaj bude što potpuniji pobrinuo se Tamburaški orkestar „Vasa Jovanović“ iz Kovilja, a za gastronomski deo bio je zadužen čuveni kuvar i ugostitelj, osamdesetčetvorogodišnji Pera Varenika, koji je pripremio odličan paprikaš.


ŽENA HEROJ

PROSEDA KOSA PODOSTA DUGA
A ZATIM ŠIROKO ČELO
ISPOD NJEGA VEĆ BLEDE OČI
S BORAMA LICE POMALO UVELO

RUKE JOJ SUVE PLAVE SE VENE
NA DLANOVIMA TRAGOVI ŽULJA
IAKO STARA NEMOĆNA ZA POSO
JOŠ IZ NJE SNAGA KULJA

ŠESTORO DECE RODILA JE ONA
I SVAKOM HLEB U RUKE DALA
U ŠKOLU DECU SVU ONA DADE
IAKO NI SLOVA NIJE ZNALA

ORALA JE NJIVE SEJALA JE ŽITO
JER DECI MNOGO TREBA
OBUĆI DECU DA NISU GOLA
I SVAKOG DANA DA IMAJU HLEBA

RADILA JE MNOGO NEUMORNA BILA
SVESNA DA IMA KOME DA STVARA
SADA JE SREĆNA KAD UNUČAD VIDI
ZA NJU I NEMA VEĆEGA DARA

SINOVI NJENI STASAŠE LJUDI
UZ NJENU POMOĆ ZAVRŠIŠE ŠKOLE
OPET IH MAJKA SAVETUJE VAZDA
DA SE KO BRAĆA VOLE

POTROŠILA ŽIVOT SREĆA ŠTO JE BILA
STARICA OVA MAJKA JE MOJA
NEUMORAN BORAC ZA LJUBAV I NAPRED
KOD MENE SPADA U RED HEROJA

G. Todorović: „Božiji podstanari“

Autor: N. D. T.
Datum: 04, 05, 2010.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *