1. maj – Lepo vreme izmamilo u prirodu

Šajkaš: Šajkašani su i ove godine Prvomajske praznike proveli na okolnim izletištima. Veoma lepo vreme išlo je na ruku izletnicima pa su izletišta bila puna, a atmosfera praznična. U šajkaškom ataru najviše je izletnika bilo na čuvenim jezerima Mutnjači i Anđinoj jami i podno Titelskog brega. Najviše je na izletima bilo omladine. Oni koji su bili mobilniji otišli su na Frušku goru, na Tisu kod Mošorina ili Dunavac kod Kovilja i Gardinovaca. Ekipa Ravnice INFO odlučila je da obiđe izletnike pod Bregom.

        Pojedine grupe omladinaca poranile su još za noći da bi našli što lepše mesto za kampovanje. Svoje šatore razapeli su na padinama Brega ili u ravnici pored kanala. Sa svih strana čula se muzika a uskoro se osetio i miris roštilja. Svako je imao svoje zadatke: neko se brinuo o muzici, neko o vatri a najdelikatniju obavezu imali su oni koji su pekli meso na roštilju. Izletnici pored kanala doneli su i pribor za pecanje pa i ulovi nisu bili beznačajni. Uglavnom, svi su se lepo provodili.
        Aktiv žena, koji deluje pri KUD-u ''Šajkaš'', organizovano je došao na izlet. Prema rečima Mire Sabovljev, rukovodioca Aktiva, žene svake godine na Prvi maj izlaze u prirodu i tako obeležavaju dolazak proleća i Prvomajski praznik. Svojim gestom ujedno ukazuju na na neophodnost očuvanja životne sredine. Lepo vreme, lepa priroda, dobro društvo pa još uz to muzika, hrana i osvežavajuće piće dovoljni su razlozi za lep provod.


        Na radost i iznenađenje prisutnih pojavili su se i jedreći padobranci (paraglajderi). Bili su to Pavle Marinković iz Šimanovaca (17 godina) najmlađi takmičar u Evropi, državni reprezentativac i šampion lige Srbije za 2009. godinu, osvajač svetskog rekorda u dužini leta na Svetskom kupu u Ohridu održanom 2009. godine i Ana Živojinović učenica letenja iz Beograda. Njihova pojava je privukla toliku pažnju izletnika, da su neki poželeli da odmah s njima polete. Bila je to spontana i izvanredna promocija ovog zanimljivog sporta. Inače, padine Titelskog brega su najbolji tereni za jedrenje padobranom možda i u celoj Srbiji.


        Dok su se svi lepo provodili i uživali u prirodi i lepom vremenu, za Dragana Marića iz Šajkaša ovo je bio sasvim običan radni dan. On je svojim stadom ovaca, koje su pasle po padinama Brega, privukao pažnju izletnika pa su se neki i slikali s njima. Posebno je ponosan na svog ovna i njegove duge rogove. Raduje ga što su ljudi izašli u prirodu, posebno mladi, pa ceo dan ima dobro društvo, ali ipak apeluje da izletnici iza sebe ne ostavljaju smeće. Prirodu treba čuvati i za generacije koje dolaze.

Autor: N. D. T.
Datum: 04, 05, 2010.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *