39 godina rada radio Temerina

Temerin: Prvog maja 1971. godine počeo je sa radom Radio Temerin. Od prvog dana program se emituje na srpskom i mađarskom jeziku, tako je već punih 39 godina.

        Prvih nekoliko godina rada obeležila je amaterska studijska i emisiona oprema, žičana antena, a dnevno se emitovalo ukupno 4 časa programa na srednjem talasu od 1044 kiloherca.
        U 1980. godini proširen je prostor za redakciju, režiju i studio koji su obogaćeni novom studijskom opremom.
        Tri godine kasnije izgrađena je nova antena na temerinskom Telepu, kupljen srednjetalasni predajnik od 100 vati.
        U toku 1986. godine podiže se antenski stub visine 20 metara i po prvi put program Radio Temerina emituje se i na ultrakratkotalasnoj frekvenciji od 93,5 metara, predajnikom snage od 20 vati.
         Razvoj emisionog sistema Radio Temerina kulminira 1991. godine, izgradnjom antenskog stuba visine 50 metara i nabavkom predajnika od 500 vati.
Opština Temerin se širi, jača i razvija, njena privreda se poredi sa najrazvijenim delovima SFRJ.
        Početak osamdesetih godina 20. veka doneo je značajan pomak u kadrovskom jačanju Radio Temerina, proširenju programa, i plodnu saradnju sa Udruženim radio stanicama Vojvodine i Srbije.
        Svedoče to mnoga priznanja za programsko stvaralaštvo na srpskom i mađarskom jeziku.
        U tri navrata 1984., 1996. i 1999. godine Radio Temerin je dobio najviše opštinsko priznanje 'Oktobarsku nagradu'.
         Od 2006. godine Radio Temerin je u sastavu Kulturno informativnog centra 'Lukijan Mušicki'. Ovaj pesnik, jedan od najobrazovanijih pisaca svoga vremena, poliglota, arhimandrit manastira Šišatovca, rođen je u Temerinu 27. januara 1777. godine, gde je pohađao i osnovnu školu.
         Radio Temerin, koji 1. maja slavi 39. rođendan ima celodnevni program na srpskom i mađarskom jeziku koji se emituje na frekvenciji od 93,5 megaherca.

Autor: Mile Milojević
Datum: 30, 04, 2010.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *