Ugrožena izbeglička kuća

Titel: Porodicu Nade i Bogdana Savića ratni vihor i „Oluja“ 1995. doneo je u Lok u kome su živeli do 2003. godine. Te godine njihovoj sreći nije bilo kraja kada su u izbegličkom naselju u Titelu dobili kuću od 34 kvadratna metra. Pošto im je prostor bio mali dozidali su jednu sobicu u koju su smestili Nadinu majku. Međutim, na njihovu sreću brzo se nadvio crni oblak.

         Deo puta iznad njihovo kuće je počeo propadati na dva mesta. Posle dve-tri godine oštećeni deo puta popravljen je samo sa jedne strane. – Put je tako popravljen da je praktično napravljeno korito i sva voda se slivala upravo iznad našeg dela kuće. Posledice toga su postale sve uočljivije – zidovi su počeli da pucaju, pločice u kupatilu i hodniku, sva vrata su teško mogla da se otvaraju i zatvaraju. Stepenice koje smo morali napraviti do puta dva puta smo popravljali. Stavljali smo crevo za vreme kiše kako bi odvodili vodu, napravili kanale. Ali, uzalud. Zemljište je počelo da klizi, priča vidno uzrujana i uplašena Nada Savić.
        Duga, bogata obilnim padavinama, zima donela je još veće nedaće. Stepenice su počele da klize, dograđena sobica se počela odvajati od osnove kuće, betonski deo ispred ulaznih vrata se počeo odvajati i stvarao se veći procep. U nadi da će koliko-toliko sačuvati temelje bili su prisiljeni da pre desetak dana sruše dozidanu sobicu.
        Pre dve godine u poseti im je bio i predsednik opštine koji se upoznao sa stanjem u kući ove porodice. Savići tvrde da su se više puta obraćali usmeno i pismeno opštinskim organima da se popravi taj deo puta i da dobiju materijalnu pomoć kako bi koliko-toliko sanirali teškoće sa kojima se suočavaju. Do sada nisu dobili nikakav odgovor. Istina krajem zime postavljen je saobraćajni znak kao upozorenje da put nije bezbedan. Potrebno je, smatraju bolji poznavaoci prilika, napraviti potporni zid, ali oni nemaju novac da bi kupili potreban materijal. Muž radi u firmi koja nije isplatila platu poslednjih šest meseci, Nada je nezaposlena, a deca nisu u mogućnosti da im pomognu. Veliki je strah da će i temelji uskoro biti ugroženi, zato su pre nekoliko dana stavljali izolaciju, zajedno sa komšijama Milićima (sa kojima dele kuću) kako voda ne bi dolazila do kuće. Međutim, to ne daje rezultate jer se ćošak kuće do ulice sve vidljivije sleže, a zidovi jače pucaju.
        – Bojim se da uskoro nećemo moći ni ovde ostati, da ćemo morati na ulicu, rezignirano i sa strepnjom konstatuje Nada Savić. 

Autor: Redakcija Ravnica INFO
Datum: 04, 05, 2010.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *