Tri decenije od Titove smrti

Beograd: Tri decenije od smrti Josipa Broza Tita danas obeležavaju njegovi saborci iz svih krajeva bivše Jugoslavije polaganjem venaca i odavanjem počasti u „Kući cveća“ u Beogradu, gde je sahranjen bez komunističkog obeležja.

        Neprikosnoveni vođa jugoslovenskih komunista i doživotni predsednik partije i države, umro je 4. maja 1980. godine u Ljubljani u 15.05 sati, a sahranjen je četiri dana kasnije u prisustvu 209 visokih zvaničnika iz 107 država sveta.

        Tito je rođen 7. maja 1892. u zagorskom selu Kumrovec u porodici Franje Broza, siromašnog hrvatskog seljaka, i majke Marije Javoršek, rodom iz Slovenije.

        U raznim dokumentima pominju se različiti datumi njegovog rođenja, ali je 25. maj – datum iz vremena kada je Tito služio austrijsku vojsku – slavljen kao njegov rođendan, pa je i Hitler na taj dan 1944. naredio njegovo hvatanje u čuvenoj operaciji „Desant na Drvar“.

        Posle rata, u skladu s „kultom ličnosti“ koji je izgradio, njegov rođendan je slavljen kao „Dan mladosti“, kada je organizovana štafeta mladosti koja je iz ruke u ruku nošena kroz celu zemlju da bi mu bila uručena na završnom sletu u Beogradu.

 

Kliknite ovde da biste pročitali vest u celini na sajtu rtv.rs »

Autor: Redakcija Ravnica INFO
Datum: 04, 05, 2010.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *