O realizaciji projekata za korišćenje energije vetra na teritoriji AP Vojvodine

Novi Sad: O realizaciji projekata izgradnje vetroelektrana u AP Vojvodini i o problemima sa kojima se susreću lokalne samouprave, investitori i nadležni organi danas je razgovarano na sednici Saveta za korišćenje energije vetra u Skupštini AP Vojvodine.

        Na sastanku su o tome razgovarali pokrajinski sekretar za energetiku i mineralne sirovine Radoslav Striković, predsednik Saveta za energiju vetra prof.dr Vladimir Katić,predstavnici Elektrovojvodine i Eletroprivrede Srbije, kao i predstavnici Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode i Direkcije za planiranje i investicije.
         Po rečima sekretara Strikovića, korišćenje eneregije vetra, kao i ostalih alternativnih energija je aktuelna tema, ne samo ovog sekretarijata već i drugih, koji treba da potencijalnim investitorima izdaju građevinske, urbanističke i druge dozvole za rad. Već nekoliko meseci unazad upravo je priča o vetrogeneratorima okupila veliki broj stranih investitora u Vojvodini, koji su zainteresovani za ulaganja, kao što su recimo firme iz Slovačke, Slovenije, zatim za ulaganja u hidroelektrane zainteresovane su Češke i Italijanske kompanije. Korišćenje zelene energije je inače hit tema u Evropi, koja je regulisala brojna pitanja vezana za uslove, način i cenu korišćenja alteranativne energije, dok je Srbija još uvek na početku svih tih regulativa. 

 

        O stanju i problemima realizacije projekata izgradnje vetroelektrana u AP Vojvodini,izdatim dozvolama i izveštaju lokalnih samouprava i izveštajima investitora govorila je Nada Radovanović, kao sekretar Saveta.

        – Ako pogledamo mapu Evrope uočićemo veliki broj izgrađenih vetroelektrana, za razliku od mape Vojvodine na kojoj su samo naznačene aktivnosti o potencijalnoj izgradnji i za koje su potpisani protokoli o saradnji. Najveći broj vetrogeneratora bi se na osnovu ovih protokola o saradnji sa lokalnim samouprava realizovao na potezu jugoistočnog Banata, iako su tendencije da se stubovi podignu i u drugim vojvođanskim opštinama, gde postoji energija vetra. Tako su recimo, u Kuli, Titelu, Irigu i Šidu postavljeni stubovi od 100 metara sa mernim jedinicama, koje će prikazati realno stanje ove energije u dogledno vreme. – Do sada je izdato šest energetskih dozvola za vetrogeneratore, snage 1.140,5 MW (megavata), što je ogromna snaga, ako se uzme u obzir činjenica da energetska snaga potrebna za vojvođansku elektroprivredu iznosi 1,500 MW. – Ovo je dokaz da je izgradnja vetrogeneratora ozbiljna investicija u iznosu od dve milijarde evra, ali pored toga potrebno je uskladiti distributivni i prenosni sistem ove energije do Elektrovojvodine- objasnila je Nada Radovanović.

        Kada su u pitanju problemi sa kojima se investitori suočavaju, Nada Radovanović je istakla da su oni u vezi sa otkupnom cenom električne energije dobijene iz vetrogeneratora, koja je usklađena na nivou od 9,5 evrocenti. Veliki broj njih nije dobio upotrebnu dozvolu od strane Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode, zbog migracije ptica, potom je nedostatak i limit snage vetroelektrana od 450 megavata, a tu je i problem da investitori treba da imaju mogućnost rezervisanog depozita, koji će garantovati otkup po ovlašćenoj ceni. Sa druge strane Minsitarstvo finansija treba da garantuje obaveze EPS-a, dok se ne sakupe sredstva od potrošača, a opet im je uskraćena mogućnost prodaje zelene energije drugim kupcima osim EPS-u. 

Autor: Redakcija Ravnica INFO
Datum: 27, 04, 2010.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *