Svetski šampionat u kviz takmičenju (World Quizzing Championship)

Perlez: 5. juna ove godine, održava se osmi Svetski šampionat u kviz takmičenju. Domaćin ove veličanstvene manifestacije znanja je Perlez, a sam čin takmičenja odigraće se u prostorijama OŠ Đura Jakšić.

        „Kviz reprezentacija Srbije nastupiće na ovom šampionatu po drugi put, sa ciljem da ostvari plasman među top-10 nacija, čime bi se značajno popravio utisak sa prošlogodišnjeg prvenstva, kada su zauzeli 15-tu poziciju na IQA listi! Samu reprezentaciju čini 50, trenutno najeminentnijih, kviz igrača iz Srbije“, izjavio je za Ravnica.INFO ovogodišnji selektor reprezentacije Srbije, jedan od najpopularnijih kviz igrača – Kosta Željski koji dodaje da se ovom manifestacijom Perlez svrstava u rang baštinika univerzalnog svetskog znanja, zajedno sa Mumbajem, San Franciskom, Oslom, Ženevom, Manilom, Moskvom… On poziva zainteresovane da 5. juna posete Perlez i zabeleže početak jedne nove, lepše istorije ovog mesta!

Svetski šampionat u kviz takmičenju (World Quizzing Championship)
predstavlja pojedinačno takmičenje koje organizuje Međunarodna kviz organizacija u čijem okviru se nalaze razne kviz organizacije koje se razlikuju od države do države. To nadmetanje u kviz znanju održava se godišnje počev od 2003. godine, svake godine, sa tendencijom porasta i učešća sve većeg broja takmičara iz različitih država.
Trenutni šampion je Britanac Majkl Bajtvej koji je titulu prvaka sveta preuzeo od Patrika Gibsona iz Irske (Gibson je četvrti kojem je pošlo za rukom da osvoji milion funti u britanskoj verziji kviza Želite li da postanete milioner?), koji je pobedio u nadmetanju održanom 2007. godine, uzevši titulu od Kevina Ašmana koji je bio pobednik prethodne tri godine.
Prvo nadmetanje održano je 2003. godine na stadionu Vila Park u Birmingemu-Engleska. Na njemu je učestvovalo 50 kvizomana koji su radili test znanja iz opšte kulture. Pobednik je tada bio Olav Bjortomt. Sledeće, 2004. godine takmičenje je održano u pet država istovremeno (Engleska, uključujući i Irsku, zatim Belgija u kojoj su učestvovali i Holandski kvizomani, Estonija, Indija i Malezija) i na njemu je uzelo učešća preko 300 kviz takmičara. Takmičari su radili test od osam strana na kojima se nalazilo po 30 pitanja na svakoj strani iz osam oblasti (muzika, film, istorija, život, mediji, nauka, sport i svet).
7. juna 2008. godine, održan je još jedan šampionat u međunarodnom kviz nadmetanju. Takmičenje se održavalo na više od trideset lokacija širom sveta. Takmičenje je prvi put održano u Australiji, Filipinima, Kanadi, Kini, Bangladešu i Litvaniji. Novi svetski šampion je Britanac Mark Bidvej, koji je titulu preuzeo od Irca Patrika Gibsona koji je ove godine zauzeo četvrto mesto, dok je trogodišnji šampion Kevin Ašman bio četvrti.
Vicešampion 2008. bio je Belgijanac Roni Svigers, dok je najbolje plasirana žena u kviz nadmetanju na svetskom nivou bila Hrvatica Dorjana Širola koja je zauzela deseto mesto.
Šesto po redu Svetsko kviz prvenstvo održano je 06. juna 2009. godine u 24 države sveta na 44 lokacije. Pobednik ovogodišnjeg nadmetanja je uspešni engleski kviz igrač Kevin Ašman sa osvojenih 177 bodova. Drugo mesto kao i prošle godine zauzeo je Belgijanac Roni Svigers koji je imao 174 boda.

Svetski šampionat u kviz takmičenju u Srbiji

U Srbiji je 6. juna 2009. po prvi put održano Svetsko kviz prvenstvo. Testiranje se održalo u Zemunu u O.Š. „Majka Jugovića“, a najuspešniji takmičar na njemu bio je Omer Ekić iz Kruševca koji je imao 94 tačna odgovora (od 210 koliko je maksimalno, jer najslabije urađena oblast se ne uračunava u plasman).

Iz Vikipedije, slobodne enciklopedije

Autor: Redakcija Ravnica INFO
Datum: 24, 04, 2010.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *