U Skupštini AP Vojvodine obeležen Međunarodni dan Roma

Novi Sad: Povodom 8. aprila – Međunarodnog dana Roma, Kancelarija za inkluziju Roma Vlade AP Vojvodine priredila je u Skupštini AP Vojvodine svečanost, kojoj su prisustvovali predstavnici Vlade Vojvodine, lokalnih samouprava, nacionalnih saveta nacionalnih manjina, romskih nevladinih organizacija, kao i značajan broj istaknutih javnih i kulturnih radnika.

        U ime Vlade AP Vojvodine, praznik pripadnicima romske nacionalne zajednice je čestitala potpredsednica Vlade AP Vojvodine i pokrajinska sekretarka za informacije Ana Tomanova Makanova. Ovom prilikom, potpredsednica Tomanova Makanova je istakla značaj obeležavanja Svetskog dana Roma, naročito kroz procese integracije, implemenatacije i zalaganja ljudskih i manjinskih prava, koja su za rezultat imala stvaranje jednog novog zakona – Zakona o nacionalnim savetima.


        – Očuvanje kulture, medija, informisanja na maternjem jeziku i službena upotreba jezika i pisma su četiri postulata, koja čuvaju nacionalnu zajednicu i njena prava na različitost-izjavila je Ana Tomanova Makanova i objasnila da se ta različitost meri u odnosu na većinski narod i druge nacionalne zajednice.Sve vojvođanske nacionalne zajednice, koje čine Srbi, Hrvati, Mađari, Rumuni, Slovaci,Rusini,Česi, Makedonci, Nemci ili Romi stvaraju jednu posebnu sliku o Vojvodini, kao posebnom etničkom prostoru, gde mi svi u korektnim i dobrim međuljudskim odnosima vekovima živimo u njoj. Zato je Vojvodina kao regija posebna i prepoznata širom naših granica, ne samo kao multietnička i multikonfesionalna sredina, već i kao lider u rešavanju međuljudskih i bilo kakvih drugih odnosa- rekla je potpredsednca Tomanova Makanova.
        Kao predstavnik Vlade AP Vojvodine istakla bih – naglasila je Tomanova Makanova – da nisu samo zakoni tu da rešavaju pitanje bilo koje nacionalne zajednice, već je vrlo važno što mi imamo i institucije koje te zakone sprovode u zajedničkom delovanju i uz punu odgovornost. Zato su rezultati vidljivi, kako danas kroz broj studenata romske nacionalnosti upisanih na novosadski Univerzitet, tako i kroz poboljašnje standarda Roma i mnoge druge oblike života,koje smo zajedno uz veru i snagu pokrenuli i pokretaćemo ih još, kako bi svi mi kvalitenije i bolje živeli- rekla je na kraju izlaganja Ana Tomanova Makanova.
        Ispred Univerziteta u Novom Sadu, Svetski dan Roma čestitao je rektor novosadskog Univerziteta prof. dr Miroslav Vesković, koji je ovom prilikom istakao značaj razvijanja trajne politike romske zajednice po pitanju obrazovanja.
        – Danas na fakultetima u Novom Sadu imamo upisano 250 studenta romske nacionalnosti, a pre samo nekoliko godina bilo ih je četvoro, što se u statistici ni ne broji. Ovo je dokaz – istakao je prof. dr Vesković – da ta politika istrajnosti kada je u pitanju obrazovanje romske dece ima svog efekta, jer u Novom Sadu imamo i predškolske grupe gde se mogu upisati mališani na romskom jeziku. Već nekoliko decenija u okviru dekade Roma, na našim fakultetima organizovane su razni edukativni kursevi i seminari namenjeni romskoj populaciji, tako da ove godine imamo kurseve iz engleskog jezika i informatike, a iskreno se nadam da će u skorijoj budućnosti biti organizovan kurs iz nastave informatike na engleskom jeziku namenjen Romima – naglasio je na kraju prof. dr Miroslav Vesković.


        Direktor Kancelarije za inkluziju Roma Duško Jovanović čestitajući današnji praznik svim pripadnicima romske nacionalne zajednice, istakao je zadovoljstvo što Vojvodini na osnovu rezultata ostvarenih u oblasti kolektivnih prava pripada vodeće mesto u regionu kada je reč o integraciji Roma. On je naglasio da tome u prilog govori i broj upisanih studenata romske nacionalnosti na Univerzitetu u Novom Sadu i visokom školama strukovnih studija u našoj pokrajini i podsetio da je prošle godine na Visokoj školi za obrazovanje vaspitača u Vršcu pokrenut i studijski program za vaspitače na romskom jeziku. Jovanović je naveo da je stoga Republika Srbija prva zemlja u Evropi i svetu, koja je Romima omogućila studiranje na svom maternjem jeziku. Kada je reč o zapošljavanju, u protekle tri godine preko konkursa Pokrajinskog sekretarijata za rad i zapošljavanje namenjenih romskoj populaciji, omogućeno je otvaranje za preko 50 firmi i preduzeća, čiji su osnivači pripadnici romske nacionalne zajednice.
        Takođe, danas u 24 vojvođanske opštine postoje koordinatori za romska pitanja, što znači Rome integrisane u lokalnu administraciju, koji predstavljaju vezu ove nacionalne zajednice sa državnim institucijama. Prošle godine je kroz programe za očuvanje radnih mesta u Vojvodini, preko 300 Roma zaposleno samo kroz javne radove. Jovanović je istakao kao veoma značajno što pokrajinska administracija sa predsednikom dr Bojanom Pajtićem, vodi proaktivnu politiku u pogledu integracije Roma i unapređenja položaja romske zajednice.Tako je i preko Fonda za kapitalna ulaganja preko 50 miliona dinara uloženo u infrastrukturne projekte za rešavanje pitanja stanovanja pripadnika romske nacionalne zajednice. Planirano je da u Vojvodini do kraja godine još u desetak opština budu investirana značajna sredstva koja će, pre svega, omogućiti kvalitetniji život Roma.Jovanović je na kraju uputio reči zahvalnosti vojvođanskoj Vladi koja je dobila priznanje i samim tim što su međunarodne instutucije potvrdile da u Vojvodini već postoje ustrojeni modeli za rešavanje svih pitanja od ključnog značaja za romsku nacionalnu zajednicu, koji su prepoznatljivi u Evropi.
        Ovom prilikom, naglašeno je da se mora imati na umu da su Romi najsiromašnija kategorija stanovništva u Republici Srbiji, gde danas živi oko 500.000 Roma, od kojih najveći broj jedva uspeva da obezbedi dnevnu egzistenciju. Takođe, ukazano je i na kratak vek pripadnika ove nacionalne zajednice- što ilustruje podatak da od sto Roma samo jedan doživi šezdesetu godinu, kao i na mnoge druge probleme sa kojima se susreću. Rečeno je da Romi taj problem sami ne mogu da reše i stoga je veoma važno da budu uključeni u institucije sistema od lokalnog nivoa pa nadalje.
        U okviru ove svečanosti, u Skupštini AP Vojvodine priređen je i prigodan kulturno – umetnički program romskih studenata i profesora Akademije umetnosti Univerziteta u Novom Sadu, departmana muzičkih umetnosti i učenika OŠ „Jovan Jovanović Zmaj“ iz Đurđeva.
        Odluka da se 8. arpil obeležava kao Svetski dan Roma, doneta je na prvom svetskom kongresu Roma, održanom u Londonu 1971. godine. Ovaj dan je ustanovljen da bi se ukazalo na težak položaj Roma i da bi se podstakle države u kojima žive da obrate posebnu pažnju unapređivanju njihovog položaja.

Autor: Redakcija Ravnica INFO
Datum: 08, 04, 2010.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *