Manifestacije u čast Lazi Kostiću

Novi Sad: Pokrajinski sekretarijat za kulturu je, uzimajući u obzir dva velika jubileja: 170 godina od rođenja i 100 godina od smrti velikog pesnika, Laze Kostića, doneo odluku da, u okviru jedinstvenog, posebnog projekta, uključi više manifestacija u AP Vojvodini, kojima će biti obeleženi ovi jubileji. Smatra se da su Sombor, ali i Novi Sad i Budimpešta i Kovilj, mesta u kojima treba obeležiti godišnjicu života, rada i smrti velikog pesnika.

        Planirano je da se manifestacije u okviru ovog projekta održe u periodu od novembra 2010. do februara 2011. godine, čime će biti omogućeno okupljanje većeg broja učesnika i kulturnih ustanova, te će biti omogućeno da više publike, iz više gradova, prisustvuje kulturnim događajima, što je i jedno od načela kulturne politike koju sprovodi Sekretarijat za kulturu. Planirano je da se održe književne večeri, izložbe, kao i debate za okruglim stolom. Upravo zato projekat u čast jubileja Laze Kostića, koji će biti održan u Somboru, treba da bude deo ovog, šireg projekta, koji će time dobiti značajniju pažnju u javnosti.
        To je i odgovor na pitanje kulturnih radnika iz Sombora zašto obeležavanje godišnjice rođenja ovog pesnika nije uvršćeno u grupu odobrenih projekata za sufinansiranje u okviru Konkursa Pokrajinskog sekrtarijata za kulturu, kao i činjenica da je Konkurs bio predviđen za manifestacije koje se održavaju tradicionalno, dakle više godina u kontinuitetu, što sa ovom manifestacijom nije slučaj.
        Takođe, Pokrajinski sekretarijat će nastojati da sufinansira i druge manifestacije koje nisu odobrne na Konkursu, ali iz drugih izvora sredstava.

Autor: Redakcija Ravnica INFO
Datum: 08, 04, 2010.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *