Pomen žrtvama Racije – Čurug, Žabalj

Čurug, Žabalj: Kao i svake godine i ove je na Badnji dan održan pomen žrtvama zloglasne Racije iz 1942. godine. U Čurugu je pomen održan na Trećoj rampi mestu gde su fašisti žrtve bacali kroz oduške na ledu u hladnu reku Tisu.

       Parastos pored spomenika žrtvama je služio jerej, Slobodan Lazić, paroh čuruški uz sasluženje protonamesnika Petra Trivunovića i studenta teologije Ilije Anđelića. Pomenu su prisustvovali građani Čuruga, predstavnici Mesne zajednice na čelu sa predsednicom Saveta, Dragicom Dragin, predsednik opštine Branko Stajić sa saradnicima, predstavnici Memorijalnog društva „Racija 1942“ na čelu sa predsednikom, Milanom Radomir, pisac knjiga „Racija zaboravljeni genocid“ i „Mikloš Horti-nekažnjeni zločinac“ Aleksandar Veljić. Posle pomena i polaganja venaca Dragica Dragin je podsetila da se svake godine građani Čuruga okupe na ovom strašnom mestu da odaju počast svojim sugrađanima, rođacima i prijateljima koji su nastradali u zločinačkoj raciji. Posle povratka sa Tise članovi Memorijalnog društva „Racija 1942“ otvorili su zloglasni „Magacin smrti“ (Topalov) u centru sela u koji su dovođene žrtve šestog januara, a zatim u zoru, na sam Božić, fašisti su izvršili zversko ubijanje nevinih građana (muškaraca, žena i dece).
        Podsećanja radi Veljić je rekao da je neposredni povod za ovaj stravičan zločin bio sukob u žabaljskom ritu između žandara i boraca Prvog Šajkaškog partizanskog odreda ali da su zločini planirani mnogo pre toga. Jasmina Mina Jurušin je ovom prilikom rekla da je broj žrtava mnogo veći jer su mnoge porodice uništene te ih niko nije prijavio kao žrtve, a i neshvatljivo je da 1950. godine nisu upisane mnoge Romske i Jevrejske porodice. Takođe se u ime Društva zahvalila i Stevanu Milinu, direktoru OZZ „Čurug“, koja je Društvu ustupila magacin. Milan Radomir je rekao da je postojao još jedan magacin „Lampelov“ gde su žrtve ubijane, a sabirni centri su bili dvorište OŠ i opštine gde su žrtve dovođene. Takođe je rekao da je Društvo uputilo zahtev Zavodu za zaštitu spomenika da urade Projekat za ovaj objekat da postane znak sećanja na žrtve racije. Pozdravljena je ekipa TV Panonija koja je prva ušla u ovaj prostor i zabeležila kako izgleda ovaj objekat.
        Građani Žablja su se okupili na Crnoj ćupriji gde su žrtve bacane pod led. Takođe, treba napomenuti da Srpska pravoslavna crkva svake godine na drugi dan Božića posle Liturgije daje parastos svim žrtvama rata.

Autor: Lazar R. Kaćanski
Datum: 08, 01, 2010.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *