Gregorijanski Božić

Hrišćanski vernici i crkve koji vreme računaju po Gregorijanskom kalendaru danas slave Božić, praznik rođenja Isusa Hrista, jedan od najvećih hrišćanskih praznika.

        Osim Rimokatoličke crkve, zapadnih crkava i hrišćanskih crkava istočnog obreda, Božić danas slave i pravoslavne pomesne crkve koje su krajem prošlog veka prešle na Gregorijanski kalendar.
        Poštujući Julijanski kalendar, Božić će trinaest dana kasnije proslaviti Ruska i Srpska pravoslavna crkva, Ruska zagranična crkva, Jerusalimska patrijaršija i Sveta Gora.
        Prema jevanđeljskom predanju, Isus Hristos je rođen 25. decembra u Vitlejemu, pa se ovaj datum kao početak nove ere i nove istorije čovečanstva, uz razlike u kalendarima, poštuje u celom hrišćanskom svetu.
        U hrišćanstvu se veruje da je Hristovo rođenje donelo svetlost istine ljudskom rodu i da je tim događajem ispunjeno starozavetno proročanstvo o rođenju Spasitelja.
        U jevanđeljima je kao posebno važno opisano putovanje trojice mudraca iz Persije, koji su pratili najsjajniju zvezdu na nebu, koja se u trenutku rođenja zaustavila ispred pećine u Vitlejemu.
        Novorođenom Isusu poklonili su se najpre Bogorodica i pastiri, a onda, kao nosiocu nove vere, i mudraci sa Istoka.
        Jaslama, u kojima je simbolično predstavljena scena rođenja sa Bogomladencem, Marijom i Josifom, klanjaju se na Božić vernici u katoličkim crkvama i drugim crkvama zapadnog obreda.

Autor: Redakcija Ravnica INFO
Datum: 25, 12, 2009.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *