Humanost pokazali na delu

Šajkaš, Mošorin: U poslednjoj ovogodišnjoj akciji dobrovoljnog davanja krvi na teritoriji titelske opštine, održanoj u četvrtak 24. decembra u Šajkašu i Mošorinu u organizaciji Zavoda za transfuziju krvi iz Novog Sada i mesnih organizacija Crvenog krsta pomenutih sela, Mošorinci i Šajkašani su pokazali svoju humanost na delu.

        U velikom broju odazvali su se na akciju, u želji da pomognu drugima, uprkos sezoni gripa i ostalih virusnih infekcija. Organizatori su veoma zadovoljni odzivom jer je u ova dva naselja prikupljeno ukupno 50 doza krvi (28 u Mošorinu i 22 u Šajkašu). Zanimljivo je, a to je i za svaku pohvalu, da je od 50 davalaca, njih 10 prvi put dalo krv i to su uglavnom mladi sa tek napunjenih 18 godina. Novi davaoci krvi u Šajkašu su: Perica Krkljuš, Vesna Marjanov, Vukašin Savanović, Ljubica kovačević, Željko Dešić, Đorđe Dimitrov i Mile Stanković dok su u Mošorinu prvi put krv dali Stevica Rodić, Dragiša Trivunović i Gavrica Kozarev.

        Ljubici Kovačević, zaposlenoj u OŠ „Isidora Sekulić“ u Šajkašu, konačno se ukazala prilika da se u Šajkašu priključi akciji u kojoj će da prekontroliše svoje zdravstveno stanje i da nekom pomogne, jer ima retku krvnu grupu „O“ – rh negativan.
        Perica Krkljuš se, tek što je proslavio punoletstvo, priključio akciji u želji, kako kaže, da nekom pomogne i poručuje svojim vršnjacima da isto to urade.
        – Moramo biti zadovoljni jer se akciji odazvalo mnogo više nego što je krv dalo pošto su neki iz opravdanih razloga odbijeni. Potrebe za krvlju su sve veće, jer je sve više obolelih i povređenih. Pre desetak godina imali smo 24.000 davanja, a sada prikupimo 34.000 doza godišnje, što pokazuje da potrebe diktiraju tempo našeg rada. Velike zasluge za naš uspešan rad pripadaju Crvenom krstu. Na kraju, hvala svima koji su došli, kao i onima koji su akciju pripremili. Svima dobrovoljnim davaocima krvi želim srećne Božićne i Novogodišnje praznike i da se još dugo srećemo na ovakvim akcijama – rekao je dr Vasa Kulidžan.

Autor: Nikola D. Turajlić
Datum: 24, 12, 2009.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *