Tribina "16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama" u Radio kafeu

Novi Sad: U prvih sedam meseci ove godine novosadska policija je intervenisala 776 puta u slučajevima nasilja nad ženama, a protiv nasilnika je podneto 288 prekršajnih i 107 krivičnih prijava, istaknuto je na tribini „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“ koja je održana u Radio kafeu.

        Šef grupe za maloletničku delikvenciju Nenad Erdeljan kaže da žene često negiraju da postoji nasilje iako je to očigledno.
        „Mnogo puta dobijemo dojavu komšija da se iz susedstva čuju buka i svađa, a kada dođemo na teren, žena ne želi da prijavi nasilnika i negira postojanje nasilja, a modrice pravda padom. Ako žena ili svedoci potvrde da je nasilja ipak bilo, policija ima pravo da zadrži nasilnika u pritvoru 48 sati, a nakon toga se on sprovodi kod sudije“, kaže Erdeljan.
        Nasilje podrazumeva i zastrašivanje, pretnje, izolaciju, zabranu ženi da se zaposli, omalovažavanje, vređanje i potcenjivanje, a najvidljivije je fizičko nasilje. U slučaju akutnog nasilja, žene su primorane da napuste dom kako bi pobegle od nasilnika, a jedino mesto na koje mogu otići je Sigurna ženska kuća, što nije trajno rešenje. Zakon međutim omogućava da se nasilnik iseli iz stana kako bi se žrtva nasilja sa decom vratila kući, naglašava Mirjana Bajagić direktorka biroa za pružanje pravne pomoći.
        „Može da se izda nalog za iseljenje nasilnika iz kuće bez obzira na pravo svojine ili zakup nepokretnosti, uz jedan valjan sudski postupak. Tu sud mora da bude pravičan i da vodi računa o interesima dece, što se ne može uraditi kroz par ročišta. Smatram da u ceo postupak mora da bude uključen i stručni tim“, ističe Mirjana.
        Žena koja se nađe u Sigurnoj ženskoj kući prolazi rad sa pedagozima i psiholozima i osnažuje se da nastavi samostalan život bez nasilja. Oko 30 odsto od ukupnog broja žena koje borave u Sigurnoj kući vraća se nasilniku, navodi psihološkinja Nada Padejski.
        „Žena se vraća ako još nije donela konačnu odluku da napusti partnera i ako se nada da će suprug promeniti ponašanje. Drugi razlog je taj da je ekonomski zavisna od supruga ili da njena primarna porodica vrši pritisak na nju da se vrati, umesto da joj daje podršku. Često se vraća i zbog dece, jer misli da je bolje da deca imaju oba roditelja, čak i ako je muž nasilnik. Žena može biti ucenjena od supruga na razne načine – on može da preti da će prestati sa lečenjem od alkoholizma ili da će povrediti ili ubiti decu, kada ih prvi put bude video.“
        Veliki problem predstavlja i to što su žene žrtve nasilja uglavnom nezaposlene, a za sada nemaju prednost pri pronalaženju posla. Deca su često zaboravljene žrtve nasilja, i kada nisu direktno izložena nasilju. To ostavlja dugotrajne posledice na dete i menja njihov pogled na svet, na taj način da nasilje za njih postaje prihvatljiv način ponašanja.
        Žene se mogu obratiti stručnjacima u Sigurnoj ženskoj kući na broj telefona 64 65 746 ili 421 166. Veb adresa je www.csrns.org.rs/sigurnakuca.

Izvor: Radio 021

Autor: Redakcija Ravnica INFO
Datum: 30, 11, 2009.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *