Saopštenje Radne grupe IV Vojvodine za praćenje pandemije gripa A H1N1

Novi Sad, 27. novembar: Pokrajinski Sekretarijat za zdravstvo i Radna grupa Izvršnog veća Vojvodine za praćenje pandemije gripa A H1N1, saopštavaju da se na današnji dan na teritoriji Vojvodine, na bolničkom lečenju zbog inficiranosti virusom gripa A H1N1, nalazi 129 pacijenata.

       U Kliničkom centru Vojvodine u Novom Sadu, na Klinici za infektivne bolesti, smeštena su 22 bolesnika, isto koliko i u Institutu za plućne bolesti Vojvodine u Sremskoj Kamenici. Institut za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine u Novom Sadu ima tri ovakva bolesnika. U bolnici u Zrenjaninu nalazi se 25 pacijenata, Pančevu 28, Sremskoj Mitrovici i Vršcu po četiri, a u Somboru 10. Kikinda je u svojoj bolnici smestila 11 bolesnika. 
      Situacija na teritoriji Vojvodine se i dalje pažljivo prati i preduzimaju se sve raspoložive mere za brzo dijagnostikovanje, izolovanje i medicinsko tretiranje obolelih od virusa gripa A H1N1.Sekretarijat za zdravstvo i Radna grupa Izvršnog veća Vojvodine za praćenje pandemije gripa A H1N1, prenose stanovništvu preporuke Instituta za javno zdravlje Vojvodine, da aktivno prate svoje zdravstveno stanje tokom epidemije gripe.
      U slučaju iznenadne pojave visoke temperature (preko 380C) i suvog kašlja ili otežanog disanja, praćenog bolovima u mišićima i zglobovima, obolelim osobama se savetuje da prvo kontaktiraju  telefonom svog izabranog lekara u domu zdravlja. Obolelim osobama se savetuje da do postavljanja dijagnoze maksimalno izbegavaju kontakte sa zdravim osobama.      
  
         Opšte mere prevencije su:

  1.   održavanje udaljenosti od najmanje jednog metra od bilo koje osobe koja ima simptome slične gripu,
  2. prekrivanje nosa i usta prilikom kijanja i kašljanja papirnim maramicama, koje odmah nakon upotrebe treba       bezbedno odložiti,
  3. redovno pranje ruku sapunom i vodom ili brisanje vlažnim maramicama na bazi alkohola, 
  4. provetravanje prostorija u kojima se boravi.

Autor: Redakcija Ravnica INFO
Datum: 28, 11, 2009.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *