Dragiša i Milenko

Čerević: Prostrani elegantni hol i danas impresivnog zdanja nekadašnje „Banovine“, a danas Izvršnog veća AP Vojvodine, domaćin je brojnim programima iz kulture, umetnicima i njihovim delima, talentovanim učenicima, najboljim studentima i sportistima…

        Koristeći reč ,,slučajno“ često grešimo jer… mnogi su događaji tokom naših života povezani nevidljivim nitima večnosti duha i stvaranja. Tako se dogodilo da je Dragiša Brašovan, čuveni srpski arhitekta, autor pomenutog zdanja, rođen (u Vršcu) 1887, na neki način i vršnjak hora pri hramu ,,Svetog Save“ , u Čereviću, koji je osnovan te iste 1887. godine, a koji je vodio gospodin Janković, jedan od retkih muzičko obrazovanih ljudi tog vremena.
        U petak, 20. novembra 2009. godine čerevicki hor ,,Milenko“ koji je dobio ime po našem srpskom književniku Jovanu Grčiću Milenku, takođe Čerevićanu, predstavio se poznavaocima i ljubiteljima horskog pojanja jednim delom svog repertoara, po izboru dirigenta hora Georgija Maksimovića. Na programu smo, između ostalog, uživali u pojanju ,,Sećanje na Milenka“, Gospodi usliši“, ,,Iz večernja“, ,,Krestu Tvojemu“, ,,Kad sam bio mili Bože“, ,,Na te mislim“ kao i starih ruskih pesama ,,Večernji zvon“ ili ,,Molba izgnanog“. Čerevicki hor ,,Milenko“ sa solistima: Milica Kovačić, Đorđe Zarić, jerej Miodrag Nešić i Goran Mitrović izmamio je aplauze i odobravanja brojne publike koja je, po ko zna koji put, uverila da je tradicija, negovanje i briga o sopstvenim korenima i nacionalnoj kulturi prisutna i izvan većih političkih, kulturnih i ekonomskih centara u Srbiji.

Autor: Srđan Ilić
Datum: 26, 11, 2009.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *