16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama

Centar za socijalni rad – Sigurna ženska kuća nizom aktivnosti obeležava 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama.

        Povodom obeležavanja kampanje 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama, Sigurna ženska kuća Centra za socijalni rad Grada Novog Sada organizuje niz aktivnosti. Kampanja “16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“ je globalna, svetska kampanja koju obeležava 1.700 organizacija u preko 100 država sveta. Počinje na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, 25. novembra, a završava se 10. decembra na Međunarodni dan ljudskih prava.
        25. novembra, na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, sa početkom u 11 časova, u svečanoj sali Centra za socijalni rad održana je prezentacija rada Sigurne ženske kuće, a prisutnima su se obratili direktor Centra za socijalni rad Gojko Vujnović, predsednik Skupštine Grada Novog Sada i član Gradskog veća za socijalnu zaštitu i brigu o deci i porodici prof. dr Sanja Stojanović. Rezultate rada Sigurne ženske kuće u periodu od januara 2007. godine do novembra 2009. godine predstavile su koordinatorka Sigurne ženske kuće Dušanka Ilić i psiholog Nada Padejski. Sigurna ženska kuća funkcioniše pri Centru za socijalni rad Grada Novog Sada od 15. decembra 2006. godine i do danas je u Sigurnoj ženskoj kući boravilo 196 osoba, dok je savetovanje telefonom potražilo 1400 žena, žrtava nasilja. Prisutni su istakli veliki značaj postojanja Sigurne ženske kuće u cilju socijalne zaštite žena i dece, žrtava nasilja u porodici, kao i važnost sveobuhvatnog pristupa društva ovom problemu.
        25. novembra 2009. godine, u centru Novog Sada, u organizaciji Centra za socijalni rad – Sigurne ženske kuće i SOS telefona za žene i decu žrtve nasilja organizovana je podela propagandnog materijala ovih organizacija u cilju informisanja šire javnosti o ovom problemu, kao i o mogućnostima zaštite.
        26. novembra 2009. godine, od 11.00 do 13.00 časova u Merkator centru Novi Sad Sigurna ženska kuća u saradnji sa SOS telefonom za decu i žene žrtve nasilja i Kompanijom „Mercator – S“ organizuje javnu manifestaciju.
         26. novembra, u prostorijama Radio kafea u ulici Svetozara Miletića 45, u saradnji sa Radiom 021 Sigurna ženska kuća organizuje tribinu pod nazivom „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“. Tribina je posvećena predstavljanju funkcionisanja Sigurne ženske kuće, pravnim mogućnostima koje su na raspologanju žrtvama nasilja, ulozi koju policija ima u zaštiti žrtvana nasilja, kao i ulozi društvene zajednice u prevenciji i zaštiti od nasilja. Učesnici tribine su članice stručnog tima Sigurne ženske kuće Dušanka Ilić, Nada Padejski i Tamara Novković, advokatkinja Marijana Manastirac, Mirjana Bajagić, predstavnica Biroa za pružanje pravne pomoći i Nenad Erdeljan, predstavnik Policijske uprave Novi Sad.

Autor: Redakcija Ravnica INFO
Datum: 26, 11, 2009.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *