Radna grupa Izvršnog veća Vojvodine za praćenje pandemije gripa H1N1

Novi Sad, 11. novembar: Pokrajinski Sekretarijat za zdravstvo i Radna grupa Izvršnog veća Vojvodine za praćenje pandemije gripa H1N1, saopštavaju da se na današnji dan na teritoriji Vojvodine, na bolničkom lečenju zbog infekcije virusom gripa H1N1, nalazi 78 pacijenata.

        Od ovog broja, tokom poslednja 24 časa primljena su 24 bolesnika. Svi su pod stalnim lekarskim nadzorom i primaju adekvatnu terapiju.
          U Kliničkom centru Vojvodine u Novom Sadu, na Klinici za infektivne bolesti, smeštena su 23 bolesnika, dok se u Institutu za plućne bolesti Vojvodine u Sremskoj Kamenici nalaze tri osobe. Institut za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine u Novom Sadu primio je dva bolesnika. U bolnici u Sremskoj Mitrovici nalazi se pet pacijenata, u Zrenjaninu 18, Pančevu 16, a u Somboru tri. Kikinda je u svojoj bolnici smestila tri bolesnika, a Vršac pet. 
 Situacija na teritoriji Vojvodine se i dalje pažljivo prati i preduzimaju se sve raspoložive mere za brzo dijagnostiku, izolovanje i medicinsko tretiranje obolelih od virusa gripa H1N1. Sekretarijat za zdravstvo i Radna grupa Izvršnog veća Vojvodine za praćenje pandemije gripa H1N1, prenose stanovništvu preporuke Instituta za javno zdravlje Vojvodine, da aktivno prate svoje zdravstveno stanje tokom epidemije gripe. 
       U slučaju iznenadne pojave visoketemperature (preko 380C) i suvog kašlja ili otežanog disanja, praćenog bolovima u mišićima i zglobovima, obolelim osobama se savetuje da prvo kontaktiraju telefonom svog izabaranog lekara u domu zdravlja. Obolelim osobama se savetuje da do postavljanja dijagnoze maksimalno izbegavaju kontakte sa zdravim osobama.
            Opšte mere prevencije su:

1.) održavanje udaljenosti od najmanje jednog metra od bilo koje osobe koja ima simptome slične gripu,

2.)  prekrivanje nosa i usta prilikom kijanja i kašljanja papirnim marmicama, koje odmah nakon upotrebe treba bezbedno odložiti,

3.) redovno pranje ruku sapunom i vodom ili brisanje vlažnim maramicama na bazi alkohola, 

4.) provetravanje prostorija u kojima se boravi.

Autor: Redakcija Ravnica INFO
Datum: 11, 11, 2009.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *