Povezivanje radnog staža

Novi Sad: Tema današnje konferencije za novinare u Izvršnom veću AP Vojvodine, koju je organizovao Pokrajinski sekretarijat za rad, zapošljavanje i ravnopravnost polova, odnosila se na način regulisanja neplaćenih doprinosa za penzijsko-invalidsko osiguranje, odnosno na povezivanje radnog staža za ona lica kojima nije uplaćivan u periodu od 1. januara 2004. do 30. juna 2009. godine.

        Resorni pokrajinski sekretar Miroslav Vasin kazao je da su nakon donošenja odluke Vlade Republike Srbije i usvajanja procedure za njeno sprovođenje, stvoreni uslovi da taj proces započne i u Vojvodini. Vasin je podsetio da je ovo druga faza aktivnosti koje je država već sprovela u periodu 2000-2003. godina, s tim što će ovog puta država tražiti nadoknadu za sredstva koja ulaže, odnosno da će kreditirati poslodavce pod određenim uslovima.
        Vasin je istakao da je Izvršno veće APV, preko Sekretarijata za rad, zapošljavanje i ravnopravnost polova i pokrajinskih institucija, u potpunosti podržava ovu akciju, smatrajući je izuzetno značajnom, jer će doprineti sređivanju stanja u ovoj oblasti i direktno pomoći zaposlenima u Srbiji. Kako je objasnio, stvoriće se uslovi za korišćenje niza prava koja im zavise od godina uplaćenih doprinosa, poput onih koja imaju kod Nacionalne službe za zapošljavanje , gde je vreme primanja nadoknade povezano sa godinama osiguranja.

 


 

        Takođe je najavio da će sledeće nedelje biti formirano koordinaciono telo, sastavljeno od predstavnika Sekretarijata, Regionalne kancelarije Agencije za privatizaciju, Fonda PIO i Poreske uprave, koje će usklađivati aktivnosti u Vojvodini. Za sledeću nedelju je predviđen i sastanak sa predstavnicma lokalnih samouprava kako bi se aktivnosti pratile i na nivou opština.
        Na konferenciji je rečeno da se povezivanje radnog staža odnosi na nekoliko kategorija privrednih subjekata i to je uglavnom povezano sa procesom privatizacije. Naime, sredstva za povezivanje radnog staža mogu dobiti ona preduzeća i privredna društva koja posluju sa većinskim državnim kapitalom, privredna društva koja se nalaze u postupku pripreme za privatizaciju, subjekti privatizacije koji se nalaze u postupku privatizacije, subjekti privatizacije kod kojih su zaključeni ugovori o prodaji kapitala, odnosno imovine, a nalaze se u postupku kontrole izvršenja ugovornih obaveza od strane Agencije za privatizaciju, kao i društva kod kojih je zaključen ugovor o prodaji kapitala, a kod kojih su istekli rokovi u kojima Agencija za privatizaciju kontroliše izvršenje ugovornih obaveza. Prvi korak u postupku je ocenjivanje da li privredni subjekat pripada jednoj od navedenih kategorija, a započinje podnošenjem obrasca broj 1 koji se dostavlja Poreskoj upravi Stari grad u Beogradu, gde je centar za celu Srbiju.
        Govoreći o ulozi Regionalne kancelarije Agencije za privatizaciju u Novom Sadu u ovim aktivnostima, direktorka Maja Đurđev je istakla da Kancelarija neće učestvovati u ovom projektu, te da je Agencija već formirala tim koji će pomoći da učesnici u postupku na najbrži način dobiju potvrdu i nastave postupak za povezivanje staža. Takođe je istakla da je neophodna saglasnost Agencije za privatizaciju za upis hipoteke.
        O ulozi Fonda PIO govorio je direktor direkcije Pokrajinskog fonda PIO Slavko Imrić, koji je naglasio da će ove aktivnosti ubrzati procedure i kompletirati baze podataka osiguranika, kao i da se očekuje da će u narednom periodu biti bolja naplata doprinosa.
Pomoćnica resornog sekretara Mirjana Mundžić Krnčević govorila je o proceduri i načinu regulisanja neplaćenih doprinosa za penzijsko-invalidsko osiguranje.

Autor: Redakcija Ravnica INFO
Datum: 12, 11, 2009.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *