Za sada nas "vakcinišu" – (dez)informacije

Novi Sad: Uprkos informacijama, koje kruže internetom, o tome da vakcine protiv novog gripa prouzrukuju više štete nego koristi, u Ministarstvu zdravlja ponavljaju da je reč o dezinformacijama i da vakcine nisu štetne.

        „Ako se ne vakcinišete imate sto puta veću šansu da dobijete težak oblik gripa, a ako se vakcinište mogućnost da ozbiljnije obolite je jedan prema milion“, kaže za RTV Tomislav Stantić, državni sekretar Ministarstva…

Institut za javno zdravlje Vojvodine: Svaka nova vakcina uvodi prostor za spekulaciju

        Ipak, javnosti još nije poznat sasatav vakcine koja će se primenjivati kod nas, niti eventualni neželjeni efekti. Kako navode u Institutu za javno zdravlje Vojvodine svaka nova vakcina uvodi prostor za spekulaciju, ali dezinformacije bi trebalo da budu otklonjene  onda kada komisija zvanično objavi vrstu vakcine i njen sastav.

        „Kada komisija bude donela odluku, naši građani će putem medija biti obavešteni o sastavu i neželjenim reakcijama koje vakcina može da prouzrokuje“, izjavila je za RTV epidemiolog dr Svetlana Ilić. Doktorka Ilić dodaje da svaka vakcina prolazi obaveznu kontrolu Evropske agencije za kontrolu vakcina, a zatim i nacionalne agencije za lekove.

Kliknite ovde da biste pročitali vest u celini na sajtu rtv.rs »

Autor: Redakcija Ravnica INFO
Datum: 11, 11, 2009.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *