Od izbeglice do najboljeg kuvara-šegrta u Novom Južnom Velsu

Blektaun, Australija: Krajem septembra 2009. godine Dejan Zec-Karan je dobio veliko priznanje – proglašen je za najboljeg kuvara-šegrta u australijskoj državi Novi Južni Vels.

        Ovo priznanje mu je uručeno na Tehničkom fakultetu u Sidneju, nakon takmičenja u pružanju ugostiteljskih usluga (Restaurant and Catering NSW) na kome je Dejan predstavljao svoju školu. Time je osvetlao obraz školi i nastavnicima, a sebi širom otvorio vrata najelitnijih hotela i restorana kad posle završene škole bude tražio posao. O ovom Dejanovom uspehu pisala je i australijska štampa.
          Dejan Zec-Karan je rođen u Sisku 1990. godine. Za vreme rata u Hrvatskoj živeo je sa porodicom u Crkvenom Boku, u tadašnjoj Republici Srpskoj Krajini. Padom Krajine, porodica Zec-Karan odlazi u izbeglištvo i privremeno se nastanjuje u Šajkašu kod Novog Sada, gde Dejan završava četiri razreda osnovne škole. Godine 2001. kao izbeglice preseljavaju se u Australiju i nastanjuju u Blektaunu, prigradskom naselju Sidneja, gde Dejan nastavlja svoje školovanje. Jezička barijera ipak mu nije toliko smetala da postigne izvanredne rezultate.
          Pripremanje hrane Dejan je zavoleo od svog oca Miroslava, koji je takođe kuvar i majke Dijane, koju su u Šajkašu poznavali kao frizerku, ali i izuzetnog majstora za kolače. Kad je porastao često je sa ocem išao u restoran gde je radio da mu pomaže u kuhinji pa je tako učeći počeo da zarađuje svoj prvi džeparac. U piceriji koju je Miroslav otvorio u Blektaunu, Dejan ubrzo postaje majstor za pice.
          -To je ono što ja volim da radim. Želim da nastavim školu za kuvara, da kreiram jela i da moje mušterije budu zadovoljne – kaže ovaj mladi majstor kuhinje.



Autor: Nikola D. Turajlić
Datum: 07, 11, 2009.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *