Održana 15. sednica Skupštine opštine Žabalj

Žabalj: U četvrtak 5. novembra, održana je sednica SO Žabalj u velikoj sali sa početkom u 10 časova. Na dnevnom redu je bilo 28 tačaka, a najvažnija je bila usvajanje Strategije razvoja opštine u periodu 2009-2014.

        Na samom početku, Ivana Mirković, koordinatorka i tehnički administrator Strategije je obavestila odbornike o tome ko je sve učestvovao i sarađivao na izradi Dokumenta i dodala da je on promenljiv, a svi su spremni za saradnju. Prvi se u raspravi javio odbornik SRS-a Vojislav Duvnjak i podsetio odbornike da je još prethodna vlast počela sa izradom ovog Dokumenta ali da ih je smena sprečila da ga oni urade. Takođe je stavio i tehničke primedbe i zamolio da se urade i poprave tehničke i pravopisne greške što je od strane vladajuće koalicije prihvaćeno.
        Za reč se javio odbornik Miodrag Janjoš i izneo mnogo primedbi na ovu Strategiju, posebno na deo posvećen vaspitanju i obrazovanju sa posebnim osvrtom na rad srednje škole „22. Oktobar“ i naveo podatke da škola ima četiri obrazovna profila što je retkost, ima preko dvadeset zanimanja i da takve škole imaju samo veliki gradovi. Takođe je naveo da ovu školu pohađaju učenici iz sva četiri naseljena mesta i da je tu velika ušteda opštini jer su mnogo manja izdavanja za subvencije za putovanje nego kada se plaća za putovanje do Bečeja ili Novog Sada. Napomenuo je da i mala privreda ima velike koristi jer učenici tu troše svoj dinar te novac ostaje u opštini. Janjoš je još rekao da je opština vrlo malo para izdvojila i pomogla školu, a da je škola vrlo dobro opremljena i daje vrlo kvalitetne učenike i to obrazložio uspesima učenika na raznim takmičenjima zajedno sa svojim profesorima.
        Za reč se zatim javio odbornik Dragan Milovanović i rekao da je po njemu ovaj dokument spisak lepih želja i konstatovao da ako se ostvari i 20% ovog dokumenta biće to veliki uspeh. Takođe u okviru ove rasprave postavio je i pitanje finansiranja mesečnih karata za studente koji se ne nalaze na Budžetu jer im je sve teže da plaćaju troškove prevoza, a i kupovine literature (knjiga).
        Koordinatorka, Ivana Mirković je odgovorila da je dokument u fazi lektorskog uređivanja tako da će greške biti ispravljene, a zatim odgovorila Janjošu da je bio prisutan na javnoj raspravi i dao pozitivan odgovor na rad, a zatim odbio da sarađuje. Pošto je Strategija živ dokument i menja se na svakih šest meseci pozvala ga je da pripreme dopune ovog dokumenta koje će biti prihvaćene i uvrštene u isti.
        Milovanoviću je odgovorio predsednik Skupštine, a i odbornik Kuzmanov da takav dokument treba da postoji, a svi treba da se trudimo da se što više ostvari i da u tom pravcu treba raditi. Predsednik Stepanov je takođe rekao da je dokument vrlo važan jer kada lokalna samouprava konkuriše za neki projekat uvek se prvo pita da li on postoji i da li se nalazi u dokumentu o razvoju opštine i zato je ovako urađeno da bi se moglo konkurisati za sredstva za razvoj opštine.
        Posle ovako konstruktivne diskusije odbornici su većinom usvojili ovaj vrlo važan dokument za razvoj opštine Žabalj.
        Odluke o ostalim tačkama su uglavnom donete bez rasprave te je tako imenovan direktor Kancelarije za inkluziju Roma, formiran je Savet za međunacionalne odnose, te su prihvaćeni izveštaji o radu svih škola i takođe data saglasnost na predlog rada istih u narednoj godini.
        Rasprava se ponovo rasplamsala na tački vezanoj za dodelu nagrada i priznanja povodom Dana opštine. Mnogi odbornici su izneli primedbe na rad komisije za nagrade. Odbornik Miodrag Janjoš stavio je primedbu zašto Srednja škola nije dobila nagradu uzimajući u obzir sav rad u njoj kao i rezultate koji postižu učenici i profesori ove škole.
        Zamenik predsednika Skupštine, Jovan Panić je stavio primedbu da niko iz privrede ili poljoprivrede nije predložen i nije dobio nagradu, Duvnjak je naveo da nagradu treba dodeljivati i za životno delo, a Janjoš da se iskristališe kakve nagrade želimo, a ne da sve dobiju sportisti.
        Predsednik Skupštine, Milorad Stepanov je odgovorio da je komisija uradila korektno svoj posao, a da se za dalje donese odluka kakve nagrade želimo i koliko, a onda će i komisiji biti malo olakšan rad. Takođe je naveo da se konkurs za nagrade i priznanja raspisuje i da je on oglašen, a svi koji su imali i želeli su predložili kandidate od kojih su ove godine dodeljene tri novčane nagrade, tri Povelje i pet Zahvalnica. On tvrdi da je imao uvid u rad komisije i smatra da su dobro obavili svoj posao.
        Na kraju su odbornici doneli Odluku kako je komisija predložila.
        Na ovoj sednici je doneta i Odluka da se Dan opštine obeleži što skromnije, a da se dodela priznanja izvrši u subotu 7. novembra na svečanoj sednici SO Žabalj.
        Takođe je doneta Odluka da se nagrade od prošle godine koje nisu dodeljene zbog smene vladajuće garniture dodele u petak 6. novembra u 11 časova.
        Po poslednjoj tački, pitanja odbornika, bilo je vrlo interesantnih pitanja. Milovanović je postavio pitanje iz rasprave o subvencijama studentima koji se ne nalaze na Budžetu. Ovim je završena sednica Skupštine opštine.

Autor: Lazar R. Kaćanski
Datum: 06, 11, 2009.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *