Saopštenje Radne grupe Izvršnog veća Vojvodine za praćenje pandemije gripa

Novi Sad: U toku vikenda na teritoriji Vojvodine primljeno je pet pacijenata sa simptomima gripa H1 N1 na bolničko lečenje. Od toga je četiri primljeno u Klinički centar Vojvodine u Novom Sadu, i jedan na Infektivno odeljenje Opšte bolnice u Pančevu.



        Svi pacijenti su se javili sa sličnim simptomima, visokom temperaturom preko 38,5 stepeni celzijusa, malaksalošću i bolovima u mišićima i zglobovima. Kod četiri pacijenta je analizama potvrđeno prisustvo H1N1, dok je peti pacijent bio u direktnom kontaktu sa osobom koja je nosila virus, pa mu je zbog jasne kliničke slike odmah data adekvatna terapija.
        Njihovo današnje zdravstveno stanje je zadovoljavajuće, svi su dobrog opšteg stanja, kod dvoje pacijenata (Pančevo i Novi Sad) je pronađena početna upala pluća, pa će njihovo stanje uz odgovarajuću terapiju biti dalje praćeno u bolničkim uslovima do daljnjeg, dok se za ostalo troje planira skori otpust na kućno lečenje.


        Radna grupa za praćenje pandemije gripa Izvršnog veća Vojvodine kontaktirala je sve zdravstvene ustanove u Vojvodini i proverila sprovođenje mera donetih pre tri meseca, a koje se tiču posebnih odeljenja gde će se ovakvi pacijenti izolovati, kao i kadrova i tehničke podrške za njihovo zbrinjavanje.
        Potvrđeno je da su sve zdravstvene ustanove u Vojvodini u potpunosti spremne za nastupajuću pandemiju gripa H1N1.

Autor: Redakcija Ravnica INFO
Datum: 02, 11, 2009.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *