Rasprava o Nacrtu zakona o vanrednim situacijama i civilnoj zaštiti

Novi Sad: U organizaciji Pokrajinskog sekretarijata za lokalnu samoupravu i međuopštinsku saradnju, Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije i USAID-a, u Skupštini Vojvodine održan je prvi, od četiri planirana skupa, u okviru regionalne diskusije o Nacrtu zakona o vanrednim situacijama i civilnoj zaštiti. Ostali će se održati, u narednih mesec dana, u Nišu, Kregujevcu i Beogradu.




        Nacrtom zakona predlažu se nove uloge i odgovornost učesnika na svim nivoima, ovlašćenja i zabrane za sve u sistemu upravljanja vanrednim situacijama, kao i kompletna organizacija i komunikacija među učesnicima.
         Predrag Marić, pomoćnik ministra i načelnik Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije, očekuje da u decembru ovaj zakon uđe u skupštinsku proceduru, kako bi i naredna godina započela novim pravilima u ovoj važnoj oblasti. Zakonom je predviđeno da građani Srbije dobiju novu službu u okviru MUP-a, koja će svojim resursima biti posvećana građanima, što će biti najizraženije na nivou lokalne samouprave. Definišući mesto i ulogu predsednika opština, ulogu gradonačelnika i direktora komunalnih preduzeća i svih činilaca koji se bave zaštitom i spasavanjem, novi zakon stavlja sve resurse, kako je rečeno, na jedno mesto. Marić je podsetio da je u junu, u okviru MUP-a Srbije formiran Sektor za vanredne situacije, u koji će po usvajanju zakona, ući i svi zaposleni iz Uprave za vanredne situacije Ministarstva odbrane, kao i deo zaposlenih u Ministarstvu zaštite životne sredine.


        Novi zakon će omogućiti uvođenje jedinstvenog telefonskog broja 112, kojim će tokom godina zameniti dosadašnje 92,93 i 94, što će za građane Srbije zanačiti bržu i efikasniju pomoć. Takođe se precizno reguliše odnos lokalne samouprave i ove službe, čime se prekida dosadašnja praksa definisanja i organizovanja na različite načine, u zavisnosti od opštine. Novina je i u ulozi gradonačelnika i predsednika opština. Naime, po ovom zakonu, gradonačelnici postaju komandanti štabova za vanredne situacije, postaju najodgovornija lica u opštini i teritoriji na kojoj funkcionišu, dok će prvi čovek ove nove službe biti u funkciji načelnika štaba, odnosno, prvog operativca, čoveka koji pomaže gradonačelniku i predsedniku opštine i na čiji predlog oni proglašavaju vanredno stanje.
        Dugo se čekalo na ovaj sistemski zakon, kazao je Miodrag Jovović, zamenik pokrajinskog sekretara za lokalnu samoupravu i međuopštinsku saradnju. Kako je objasnio, novi zakon rešava mnoga sporna pitanja, od reagovanja, nadležnosti, do uloge pojedinaca i institucija u vanrednim situacijama. Jovović je ocenio da je Nacrt zakona dobar, uz primedbu, koja se može rešiti podzakonskim aktima, a odnosi se na pitanje uloge mesne zajednice u sistemu civilne zaštite. Jovović je istakao da se ova oblast potpuno prepušta civilnoj kontroli, gde je vojska jedan od učesnika u slučaju potrebe. – Uz zakone o protivpožanoj zaštiti, odnosno, hemijskim akcedentima, dobijamo značajne instrumente da reagujemo u vanrednim situacijama, kazao je Jovović.

Autor: Redakcija Ravnica INFO
Datum: 02, 11, 2009.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *