Četiri nove kreditne linije

Novi Sad: Pokrajinski fond za razvoj poljoprivrede raspisao je četiri nova kreditna konkursa, za čiju realizaciju je rebalansom pokrajinskog budžeta obezbeđeno 55 miliona dinara. Radi se o konkursima za dodelu kredita za podizanje višegodišnjih zasada vinove loze, zasada voća, za nabavku osnovnog stada u ovčarstvu i kozarstvu, kao i za nabavku novih košnica i opreme za pčelarstvo u 2009. godini.


        Informišući o uslovima kreditiranja, za koje je istakao da su veoma povoljni po svim elementima, direktor Fonda za razvoj poljoprivrede Jožef Sabo naveo je da se svaki novi konkursni ciklus odvija pod još povoljnijim uslovima. Ovog puta kamata je smanjena sa 2 posto koliko je bila u prethodnom ciklusu, na 1,9 procenata za sve četiri kreditne linije.
        Zajedno sa ovim kreditima, Fond će 2009. godinu, iako sa smanjenim sredstvima koja su namenjena kreditiranju, završiti uspešno – smatra direktor Sabo, jer će biti realizovano oko 350 kredita čija vrednost iznosi 2,2 miliona evra. Uspeh je veći jer se radi o, uslovno rečeno, manjim poljoprivrednim gazdinstvima i često o ljudima koji su, koristeći ove povoljne kredite, sebi i svojoj porodici obezbedili posao, prihode i egzistenciju.


         Konkursi za kredite za podizanje vinograda i voćnjaka otvoren je do 15. novembra, a konkursi za kredite za stočarstvo i pčelarstvo do 1. decembra ove godine. Novina koja je proistekla iz zahteva potencijalnih korisnika kredita je to da je kredite za pčelarstvo moguće koristiti i za nabavku kamiona sa prikolicom registrovanom za pčelarenje.
        Stojan Marinković iz ovog Fonda naveo je podatke da je do sada Fond odobrio 1243 kredita čija vrednost se bliži iznosu od šest miliona evra.
         Bliže informacije o uslovima kreditiranja nalaze se na sajtu Pokrajkinskog fonda za razvoj poljoprivrede

Autor: Redakcija Ravnica INFO
Datum: 30, 10, 2009.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *