Pomoć romskoj deci

Žabalj: U organizaciji Opštinskog Veća, Kancelarije za inkluziju Roma opštine Žabalj i Ekumenske humanitarne organizacije u svečanom holu OŠ „Miloš Crnjanski“ u Žablju podeljeno je preko devedeset poklon paketića romskoj deci kao i drugoj deci slabijeg socijalnog stanja.

        Pored predsednika opštine, Branka Stajića i člana Veća zaduženog za kulturu i obrazovanje, Maksima Srećkova, te direktora Kancelarije za inkluziju Roma opštine Žabalj, Dušana Radula (slika levo) ovom događaju su prisustvovali koordinator Ekumenske organizacije Robert Bu (slika dole desno) i Aleksandra Nikolić zadužena za pomoć deci. Radul nam je rekao da je preko ove organizacije pripremljeno oko 250 paketića u kome se nalaze: sveske, olovke, blok boje i ostali pribor potreban deci za normalan rad i praćenje nastave te je podela izvršena u školama u svim naseljenim mestima opštine Žabalj. Maksim Srećkov je dodao da je problem što u budžetu opštine Žabalj nema više para pa nisu mogli da pored ovog paketa obezbede i udžbenike za tu decu.
        U razgovoru sa Robertom Bu i Aleksandrom Nikolić smo saznali da su opština Žabalj i Ekumenska organizacija potpisale ugovor o pomoći romskoj deci, a rečeno je da u osnovnoj školi u Đurđevu već radi takozvana produžena nastava kojoj mogu da prisustvuju svi učenici, a ne samo Romi, koji imaju problema u nastavi. Oni se nadaju da će ovaj vid pomoći biti organizovan i u ostalim mestima opštine Žabalj. Roditelji dece su uglavnom sa simpatijama prihvatili ovaj vid pomoći iako su se nadali da će se nekako obezbediti i udžbenici za učenje.
        Robert Bu je takođe rekao da su radovi na izgradnji sanitarnih delova kuća u Đurđevu pri kraju i da se nadaju da će sve biti gotovo početkom novembra. Negde u martu mesecu je potpisan sporazum da se partnerskim poslom u četrdesetak romskih kuća izgrade sanitarne prostorije. Ekumenska organizacija je obezbedila materijal, a građani rade zajedno sa izvođačima radova. U tom delu Đurđeva je asfaltirana ulica što je omogućilo lakši prevoz materijala za rad.

Autor: Lazar R. Kaćanski
Datum: 03, 10, 2009.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *