Počeo Drugi sabor ikonopisaca Vojvodine

Čurug: U Čurugu je sinoć u prepunoj svečanoj sali D.O.N.K.T.-a „Prelo“ otvorena izložba Ikona eminentnih vojvođanskih ikonopisaca na čelu sa Majom Ćurčić i Lazarom Lečićem, akademskih slikarima.

        Na početku prisutne je pozdravio Lečić kao domaćin i pozvao vladiku Jegarskog gospodina Porfirija Perića da otvori izložbu. Vladika Porfirije je predivnom besedom o Ikonopisu i značaju saborovanja pozdravio prisutne i otvorio izložbu sa molitvama Bogu za uspeh iste i dalje stvaranje umetnika i da se verujući narod okuplja na sva saborovanja na dobrobit svih.


        U programu pre otvaranja je učestvovao i hor „Svetog Vaznesenja Gospodnjeg“ čuruškog hrama. Izloženo je 33 Ikone rađene u vizantijskom stilu raznim slikarskim tehnikama, a pored dvadeset eminentnih ikonopisaca svoj rad u vidu jedne ikone predstavila je i ikonopisačka radionica manastira Bođani.
        Slobodan Boba Stojanović je ushićen ovom izložbom i drago mu je da u Čurugu vidi oko 200 posetilaca. Dodao je da ga kao umetnika privlači da pored lepote ikona vidi i tehniku kojom su rađene. Umetnik i jedan od idejnih tvoraca Sabora, Maja Ćurčić kaže da je oduševljena brojem posetilaca, a i ponosna što su došli u ovo prelepo bačko selo da predstave svoje radove i to po drugi put. Prvi Sabor je održan prošle godine u Novom Sadu. Polaskana je i time što je njegovo preosveštenstvo vladika Porfirije ponovo tu da blagosilja i njihov rad i posetioce izložbe. Prisutan je bio i Slobodan Trkulja, pevač tradicionalnih pesama koji je izrazio zadovoljstvo što mu se pružila prilika da prisustvuje ovako lepom događaju i ocenio ga kao dobar potez jer su se Čuružani i mnogi drugi odazvali. To je znak da ovakvih manifestacija treba da bude više. Dragica Dragin, predsednik Saveta MZ Čurug, ocenila je izložbu kao odličnu i rekla da veliki odziv posetilaca samo pokazuje da Čuružani vole umetnost ali da imaju i nešto više, „dušu“ čijom čistotom ugošćuju i umetnike kao i sve one koji su bili ili će doći da vide ovu izložbu koja će trajati do petka 2. oktobra u prelepom prostoru čuruškog DONKT-a „Prelo“.
        Treba napomenuti da se u čuruškom Domu za duševno obolela lica održava tradicionalna likovna kolonija na kojoj pored domaćih slikara učestvuju i slikari iz bivših jugoslovenskih republika pa kolonija ima međunarodni karakter.

Autor: Lazar R. Kaćanski
Datum: 29, 09, 2009.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *