Spuštena zastava na „Šajkaškim danima“

Kać: U nedelju, trećeg dana, manifestacija „Šajkaški dani“ je ušla u svoju završnu fazu. Dan je bio ispunjen zanimljivim sportskim i kulturnim događajima.

          Takmičenje u šaranskom ribolovu održano je na ribnjaku Ilije Bogojevića kod Belog vira. Učestvovalo je devet ekipa, od kojih su najviše ulovili Koviljčani (38,13 kg), Nadaljčani su drugi (sa 18,91 kg), a Kaćani treći (8,29 kg). Najvećeg šarana ulovili su Koviljčani, a imao je 6,75 kilograma.
         
U popodnevnim časovima organizovano je druženje ljubitelja lepe pisane reči. Na manifestaciji se okupilo 15 šajkaških pesnika: Vera Čelić (Lok), Slavka Popović, Gojko Todorović (Šajkaš), Slavka Medakov (Vilovo), Jovanka Bekvalac (Nadalj), Ljubomir Kazimir, Mića Samočeta, Miroslav Koledin, Katica Marinkov (Kovilj), Mirko Žigić, Dominka Arsić, Jelena Stojkov (Gardinovci), Nikola Poljak Milin, Milan grbić i Stevan Jovanović (Kać). Oni su na početku svog programa minutom ćutanja odali poštu preminuloj pesnikinji Velinki Janić Karanović iz Gardinovaca.


          Na smotri folklora, koja je upriličena i trećeg dana, nastupila su sva kulturno-umetnička društva koja su bila predviđena programom: KUD „Sveti Sava“ Kać, AKUD „Prota Svetozar Vlaškalić“ Mošorin, AKUD „Ružin cvet“ Vilovo, AKUD „Đokica Marković“ Gardinovci, AKUD „Jovan Popović“ Titel, AKUD „Đerdan“ Gospođinci, KUD „Stevan Mokranjac“ Kać i recital i hor sa programom posvećenim Miki Antiću u izvođenju učenika kaćke osnovne škole.
         
Majstori u pripremanju dobre hrane pokazali su šta znaju, takmičeći se u kuvanju riblje čorbe. Učestvovalo je 11 ekipa, a najbolje su to uradili članovi ekipe Ribarnica „Raša“ iz Kaća, a drugi su bili Koviljčani.
         
Na izložbi pronalazaštva, Mile Plavšić, poznati kaćki pronalazač i krotitelj sunčeve energije, prikazao je prisutnima svoje patente i aparate koji rade uz pomoć energije Sunca.
          „
Šajkaški dani“ u Kaću bili su dobro organizovani. Okupili su gotovo hiljadu učesnika, ali je veoma malo bilo publike. Uskoro će se znati ko će biti domaćin 2010. godine.

Autor: Nikola D. Turajlić
Datum: 28, 09, 2009.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *