„Šajkaški dani“ u Kaću

Kać: Drugi dan tradicionalne manifestacije „Šajkaški dani“ bio je ispunjen celodnevnim programom. U prepodnevnim satima takmičili su se sportisti.

           Učesnici turnira u malom fudbalu nastavili su nadmetanja započeta u petak. U finalu su megdan podelile ekipe Kaća i Đurđeva. Viđen je lep i borben fudbal a domaćini su slavili pobedu od 2:0. Plasman za prva tri mesta: 1. Kać, 2. Đurđevo i 3. Žabalj.

          Lovci su se takmičili u gađanju glinenih golubova na strelištu Lovačkog društva i kaćkom ritu. Učestvovalo je 11 ekipa. U ekipnoj konkurenciji prvo mesto osvojili su Gospođinci, drugi je bio Titel, a treći Čurug. Najbolji u pojedinačnoj konkurenciji bio je Stevica Raletić iz Šajkaša, najmlađi takmičar, koji je odbranio titulu najboljeg strelca Šajkaške, jer je bio prvi i na prošlogodišnjim „Šajkaškim danima“ u Vilovu. Drugi u pojedinačnoj konkurenciji bio je Stevan Pajić iz Gospođinaca, a treći Dragan Ninkov iz Čuruga.

          Ekipni turnir u šahu organizovao je Šahovski klub „Jugović“ u holu Svetosavskog doma. Učestvovalo je osam ekipa. Da je to bio zaista ozbiljan turnir vidi se i po tom što su ga sudili Milan Miladinov, međunarodni šahovski sudija i Petar Miličević, republički sudija. Prvo mesto osvojio je Šahovski klub iz Titela, dok je drugo pripalo Šahovskom klubu „Hajduk“ iz Čuruga. Najprijatnije iznenađenje je ŠK „Hajduk“ iz Gardinovaca koji se plasirao na treće mesto.

          Kulturni deo programa započeo je okupljanjem slikara iz cele Šajkaške koji su u bašti lovačkog doma nastojali da prenesu što lepše motive na platno. Učestvovala su 24 slikara: Smiljana Čurić, Ratko Simić (Gardinovci), Jovanka Bekvalac, Jagoda i Rajko Stojnić (Nadalj), Ljubica Ranisavljev, Snežana Hofman (Titel), Dušanka Blažić (Budisava), Mića Krunić (Mošorin), Vjera Delić (Čurug), Jelica Dejanović (Gospođinci), Leposava Beba Segedinac, Lidija Rođaković, Dobrila Živanov, Giga Đuragić Dile (Kovilj), Gordana Prokin, Mira Ramač, Maja Dorokhazi, Gorjana Ivanović (Đurđevo), Nada Grbić, Jelica Mijatov, Dušan Kondić i Stevan Dobanovački (Kać). Kao slikarski podmladak, učestvovali su i učenici Sara i Branko iz Kaća.

          Izložba „Stari zanati“ održana je u novoj školi. Izlagači su zanatlije iz Šajkaške, Nažalost, sve ih je manje jer stari majstori umiru, a mladi ih ne nasleđuju. Svoje radove prikazalo je nekoliko vezilja, tkalje su demonstrirale način izrade krpara i platna na tkalačkim stanovima, ćurčija, korpar, metlar, keramičar i opančar. Učestvovali su aktivi žena iz Titela i Budisave, porodična radionica Ludoški iz Kaća koji već generacijama rade beli vez, Keramika „Amfora“ porodice Petkov iz Gardinovaca i tri tkalje iz Udruženja „Raj“ iz Đurđeva. Gospođa Boci Leona privukla je najveću pažnju posetilaca pokazujući kako se tkaju krpare na razboju starom preko sto godina.

          Na smotri folklora u sportskoj hali osnovne škole učestvovali su KUD-ovi: „Petefi Šandor“ Kać, „Tiski cvet“ Titel, „Rogalj“ Žabalj, „Branislav Nušić“ Đurđevo, „Šajkaš“ Šajkaš, „Petefi Šandor“ Budisava i „Budisava“ iz Budisave. U pauzi je Gojko Todorović izveo svoju monodramu „Treće koleno“.

          U pravoslavnom hramu u Kaću bilo je veče duhovne muzike.

Autor: Redakcija Ravnica INFO
Datum: 27, 09, 2009.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *