Šajkaški dani 2009. – Kać domaćin po drugi put

KAĆ: Tradicionalna kulturno-sportska i privredna manifestacija, koja jednom godišnje okuplja predstavnike iz svih 14 naselja Šajkaške, da kroz druženje pokažu svoju spretnost i umeće, održaće se ovog vikenda u Kaću.


        Do sada je ova manifestacija održana u svim naseljima Šajkaške pa je Kać domaćin po drugi put. U naredna tri dana Kać će biti centar Šajkaške pa se očekuje učešće oko hiljadu Šajkaša i još toliko posetilaca. Organizatori ovih 15. po redu „Šajkaških dana“ su Mesna zajednica Kać i Društvo „Šajkaška“.
        Prvog dana, u petak 25. septembra, u Sportskoj hali „Jugović“ od 15 do 18 časova održaće se takmičenje u malom fudbalu, a učestvovaće 10 ekipa. Službeno otvaranje „Šajkaških dana“ biće u 18 časova, a očekuje se da će ih otvoriti Andrej Bursać, član Gradskog veća zadužen za kulturu. Nakon protokolarnog otvaranja manifestacije, sledi smotra folklora na kojoj će nastupiti KUD-ovi „Prelo“ iz Čuruga, „Taras Ševčenko“ iz Đurđeva, Plesna škola „Zec“ iz Titela i Nemanja i Ružica Radović iz Kovilja koji će interpretirati nekoliko narodnih pesama. Program prvog dana će završiti monodramom Gojka Todorović „Treće koleno“ u izvođenju autora. Otvaranje manifestacije, smotra folklora i monodrama održaće se u sportskoj hali osnovne škole.
        U subotu, drugog dana, druženje započinje već u 9 časova takmičenjem u gađanju glinenih golubova za koje se prijavilo 12 lovačkih ekipa. Ovo takmičenje održaće se u Ritu, na strelištu Lovačkog društva Kać. U isto vreme u Sportskoj hali „Jugović“ nastaviće se takmičenje u malom fudbalu i održaće se takmičenje u rukometu muških i ženskih ekipa. Vredni će biti i slikari Šajkaške, koji će se u Lovačkom domu u okviru likovne kolonije sastati u 9 časova. Šahisti će svoje takmičenje započeti tačno u podne u holu Sportske hale „Jugović“. Večernji program počinje u 18 časova smotrom folklora, a učestvuju: KUD „Petefi Šandor“ Kać, KUD „Lala“ Lok, MKUD „Tiski cvet“ Titel, KUD „Rogalj“ Žabalj, KUD „Lokvanj“ Lok, KUD „Branislav Nušić“ Đurđevo, KUD „Šajkaš“ Šajkaš, KUD „Petefi Šandor“ Budisava i KUD „Budisava“ iz Budisave. Jovanka Bekvalac i Gojko Todorović izvešće duo dramu „Lala iz Banata“. Od 19 časova u pravoslavnom hramu u Kaću na programu je duhovna muzika.
        U nedelju, trećeg i završnog dana manifestacije, najvredniji će biti ribolovci. Oni će već u 6 sati poraniti na ribnjak kod Belog vira na takmičenje u pecanju. Od 11 do 14 časova karatisti će u Sportskoj hali „Jugović“ pokazati šta znaju. Pesnici Šajkaške družiće se u holu Svetosavskog doma od 16 časova. Za to vreme održaće se i takmičenje u kuvanju riblje čorbe u bašti Lovačkog doma. Folklor je školskoj hali na programu od 17 sati. Nastupiće: KUD „Sveti Sava“ Kać, KUD „Prota Svetozar Vlaškalić“ Mošorin, KUD „Ružin cvet“ Vilovo, KUD „Đokica Marković“ Gardinovci. KUD „Jovan Popović“ Titel, KUD „Đerdan“ Gospođinci i KUD „Stevan Mokranjac“ Kać. Recitatori i hor Osnovne škole „Đura Jakšić“ iz Kaća izvešće program posvećen Miki Antiću i Lazi Kostiću. Potom sledi zatvaranje „Šajkaških dana“ i proglašenje domaćina za 2010. godinu.

        Za vreme manifestacije predviđene su i tri izložbe: Stari zanati u subotu od 8 do 18 časova u novoj školi, izložba pronalazaštva na kojoj izlaže kaćki pronalazač Mile Plavšić u dvorištu Vatrogasnog doma u subotu i nedelju i izložba slika sa kolonije, samo u nedelju u zgradi Mesne zajednice Kać.

Autor: Nikola D. Turajlić
Datum: 24, 09, 2009.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *