Ražanj opravdao očekivanja

ŠAJKAŠ: Proteklog vikenda u Šajkašu je održana jedinstvena manifestacija na ovim prostorima „Šajkaški ražanj“ u organizaciji Mesne zajednice i Društva „Šajkaška“. Pokrenut s ciljem čuvanja kulturnih vrednosti i tradicije našeg naroda, održan je po treći put i svake godine je sve popularniji. To se najbolje vidi po broju učesnika i području sa koga dolaze.


          “Šajkaški ražanj“ je dvodnevna manifestacija koja je započela još u subotu 19. septembra rok koncertom na kome su učestvovale rok-grupe iz Šajkaša i Đurđeva. Koncert je održan na velikoj bini u centru sela i ona predstavlja središte kulturnih događanja ovih dana.

          Najzanimljivija dešavanja bila su u nedelju, u središtu sela, u glavnoj ulici koja je za tu priliku bila zatvorena za saobraćaj. U jedanaest sati potpaljeno je preko 70 ražnjeva na kojima su se pekli prasići, janjci i jarići, a bilo je i kotlića. Ubrzo je pečenjem zamirisalo celo selo. Miris pečenja izmamio je iz kuća veliki broj meštana, a došlo je i gostiju iz čitave Vojvodine. Na manifestaciji, koja nije imala takmičarski karakter, prijavila se 61 ekipa, najviše iz Šajkaša, ali i iz Beograda, Pančeva, Novog Sada, Temerina, Sečnja i gotovo svih naselja Šajkaške. Po našem tradicionalnom gostoprimstvu, svako je svagde dobrodošao. Najvažnije je bilo druženje i da toga dana niko iz Šajkaša nije otišao gladan, žedan i neraspoložen.

          U kulturnom delu programa, na bini, sve tri folklorne selekcije KUD-a “Šajkaš“ održale su koncert na kome su meštanima prikazale deo svoga bogatog repertoara. I članovi Karate klub iz Šajkaša prikazali su svoje umeće, a posebno atraktivne bile su demonstracije borbi. U programu su učestvovale i krajiške grupe: “Krajišnici iz Futoga“, “Ljute Grmečlije“ i “Studenac“.

          Organizovana je i likovna kolonija na kojoj je učestvovalo 27 šajkaških slikara iz svih naselja Šajkaške i Novog Sada: Gorjana Ivanović, Maja Dorokhazi, Ivan Kiš, Vladimir Doroghazi (Đurđevo), Jovanka Bekvalac, Rajko i Jagoda Stojnić (Nadalj), Vjera Delić, Đurica Riđički (Čurug), Dobrila Živanov, Lidija Rođaković, Leposava – Beba Segedinac, Milena Filipović (Kovilj), Jelica Mijatov, Nada Grbić, Stevan Dobanovački, Dušan Kondić (Kać), Miroslav Koledin, Ratko Simić (Gardinovci), Ljubica Ranisavljev, Snežana Hofman, Milan Vučković (Titel), Dušanka Blažić (Budisava), Jelica – Lela Dejanović (Gospođinci), Mića Krunić (Mošorin), Mladen Kanazir (Šajkaš), Milena Kolarov – Bošković i Radovan Moljski (Novi Sad). Oni su Šajkašu ostavili tridesetak veoma lepih radova, slikanih tehnikom ulja na platnu, sa uglavnom autentičnim vojvođanskim motivima.

          Prema rečima Mirka Drinića, predsednika Organizacionog odbora manifestacije i Saveta mesne zajednice, “Šajkaški ražanj“ je prevazišao sva očekivanja i postaće tradicija ovog sela koje će po njemu biti prepoznatljivo.

          I Gojko Todorović, idejni tvorac manifestacije, deli slično mišljenje i dodaje: – Ovde su svi pobednici, jer smo dobrim pobedili zlo. Čak nam je i vreme išlo u prilog. Manifestacija je zamišljena kao druženje za koje ne treba nikakva kotizacija niti novčanik. Svaki dobronameran čovek je dobrodošao.

          Živan Ćiprovac – Babo je kapiten ekipe koja obavezno učestvuje na ovoj manifestaciji: – Moja ekipa podržava sve ono što je u interesu Šajkaša. Mi ćemo učestvovati čak i ako svi odustanu. Tada bi bila samo jedna ekipa – “Babo i drugovi“.

          Kulturna događanja u Šajkašu nastavljaju se književnom večeri u ponedeljak sa premijerom monodrame Gojka Todoroviča “Treće koleno“ i u utorak kada će za seosku slavu biti održan tradicionalni koncert KUD-a “Šajkaš“ na kome će nastupiti i gosti iz Dalja (Hrvatska) i Čoke.

Autor: Nikola D. Turajlić
Datum: 21, 09, 2009.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *