Jedno kazivanje o Loku nepoznatog autora

U arhivi Zavičajne zbirke titelske narodne biblioteke pronašao sam komad kartonske hartije dimenzija 12 x 20 centimetara na kojem je ćirilicom, lepim rukopisom i mastilom, kakvim su se nekada pisala trajna dokumenta u matičarskim odeljenjima, napisano nekoliko rečenica o Loku. Tekst je bez potpisa autora. Prenosim ga u izvornom obliku:

Lok. Titelski srez. Beogradska obl[ast]

Lok se nalazi na ušću Tise u Dunav. Zemlja je mestimično brežuljkasta, peskovita i ravna. – Prema tvrđenju starih selo nije bilo na sadašnjem mestu, nego se 2-3 puta menjalo; zato se, kako kažu, i zvalo „Tumaralo“. Naseljeno je od prilike pre 200 god. stanovnicima iz Bačke i Banata, a ima i porodica poreklom iz Srbije. Na ovome mestu počelo se dizati selo pre 120-130 god. ime je dobilo, po pričanju, od „Lokvice“ jer je ono doba u sred rita zidano. Priča se: „Unaokolo bok, a u sredi lok“, te je tako i ostalo ovo ime. Ima 2000 stanovnika. 2/3 Srba, Šokaca, Mađara i nešto Nemaca. Mađari i Srbi iseljavaju se u Ameriku.“


Na osnovu podataka koje autor iznosi u tekstu moglo bi se pretpostaviti da je tekst nastao između dva svetska rata. Lok je 1948. imao 1786 stanovnika, a dve hiljade je mogao imati samo pre toga. Danas ima oko1200 Ločana. I podatak da u selu živi „i nešto Nemaca“ govori da bi to moglo biti ono vreme. Mađari i Srbi se, najverovatnije, nisu organizovano iseljavali posle Drugog svetskog rata, s obzirom na prilike koje su bile u to vreme, već pre toga.

Tekst je zanimljiv po tumačenju nastanka naziva sela.

Autor: Dragan Kolak
Datum: 19, 09, 2009.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *