Čurug – Berba grožđa

Udruženje vinogradara i voćara „Boronj“ iz Čuruga za potrebe udruženja nabavilo je vrlo kvalitetno grožđe za spravljanje vina.




        Ovo udruženje postoji od 2004 godine, ima oko šezdesetak članova i vrlo je aktivno i učestvuje na skoro svim manifestacijama koje se održavaju u selu, a i samostalno organizuje dve „Noći mladog vina“ koje su u novembru i „Vinski bal“ koji se organizuje za Slavu vinara sv. Trifuna 14. februara. Ove godine, po rečima predsednika udruženja, Miroslava Stanimirova doneta je odluka da se kupi određena količina grožđa iz negotinskog vinogorja i to Italijanskog rizlinga, Rajnskog rizlinga za bela vina i Vranca za crna vina. Grožđe je doneto ispred prostorija udruženja gde su svi članovi učestvovali u istovaru, a zatim i u muljanju i ceđenju grožđanog soka od kojeg će vrenjem postati vino. Sam predsednik je rekao da će ova količina koja je nabavljena biti dovoljna za sve manifestacije na kojima ovo udruženje učestvuje u toku godine od berbe do berbe. Od komine koja je preostala posle ceđenja vina članovi udruženja će praviti vrlo kvalitetnu komovu rakiju takođe za potrebe Društva.


        Ovom događaju su prisustvovali i mnogi Čuružani koji su se upoznali sa tehnologijom muljanja vina. Sve ovo se dešavalo u centru sela ispred prostorija Udruženja – podrumski prostor koji je od vatrogasnog doma zakupljen na dvadeset godina. Miroslav je takođe rekao da su prostorije udruženja otvorene petkom i subotom od 18 do 22 časa, a nedeljom od 9 do 12 časova. Članovi udruženja planiraju da u dvorištu naprave baštu za posetioce i članove društva za druženje i razmenu iskustava u proizvodnji grožđa, voća, vina i rakije.

Autor: Lazar R. Kaćanski
Datum: 14, 09, 2009.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *