Zrenjanin – Otvaranje petog pečata

Akademski slikar Dobro Marić Mare iz Titela, nakon izložbe slika pod nazivom „Otvaranje petog pečata“, krajem avgusta, u STŠ „Mileva Marić“ u Titelu izlaže i u Galeriji duhovnog centra Prepodobni Rafailo Banatski u Zrenjaninu.




        Slike su nastale u periodu 2006-2009. godina, a rađene su u tehnici akril-ulje na prepariranom platnu, lesonitu i kartonu. Izložbu u Titelu otvorio je likovni kritičar Sava Stepanov, a u Zrenjaninu, takođe likovni kritičar, Žarko Dimić.

        U katalogu posvećenom ovim izložbama Sava Stepanov ističe da Dobrinim slikama lete jata ptica. – Ptica je u umetnosti oduvek bila važan simbol u širokom rasponu: filmske Hičkokove „Ptice“ manifestuju osećanje straha, dok je Pikasov linijski crtež goluba promovisan u simbol mira na planeti… Marićeva jata ptica kao da manifestuju oba simbolička značenja: čas podsećaju na lirske motive slobodnog leta nas ravnicom, čas nam se čini da su jata organizovana u strateške formacije kakve su se, pogotovo za lepog dana sa Titelskog brega, jasno viđale u preletu i surovoj misiji one tragične 1999-te…U svakom slučaju: tim pomalo neobičnim, ali zasigurno specifičnim i svojstvenim motivom, umetnik Dobro Marić nam ispoveda vlastite opsesije – svakodnevne manifestacije zaista poseduju mnoštvo metaforičkih potencijala kojima se otkriva stvarnost, napisao je Sava Stepenov u Katalogu.

 

Autor: Redakcija Ravnica INFO
Datum: 14, 09, 2009.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *