Decenija izgradnje pravoslavnog hrama

Bački Jarak: Veliki broj gostiju na crkvenoj i mesnoj slavi Velika Gospojina u Bačkom Jarku – potvrdio je da je izgradnjom pravoslavnog hrama Uspenja Presvete Bogorodice, sa zvonikom i terasom – završeno veliko bogougodno delo.


        Kamen temeljac osvećen je 17. maja 1998. godine. Zbog bombardovanja u proleće 1999., izgradnja je počela u jesen i trajala je jednu deceniju.
        – Došao sam u Bački Jarak 1996. godine. Pravoslavna parohija je imala jednu kancelariju i samo 55 domova u koje je sveštenik ulazio. Nešto kasnije obezbedili smo plac u samom centru i počeli izgradnju crkve. Sada imam čast što mogu da uđem u 550 pravoslavnih domova. Od 1. septembra parohija u Bačkom Jarku ima još jednog oca, Dojčina Stojanovića, koji je došao iz Sivca. Cilj nam je da obiđemo još hiljadu domova u Bačkom Jarku i vratimo ih veri i crkvi, jer je vreme ateizma i bezboštva prošlo – ističe protojerej Ilija Prole. Hram u Bačkom Jarku ocu Iliji je peti koji je uz ogromnu pomoć donatora i priložnika uspeo da podigne.
        Najveću pomoć u izgradnji pružili su preduzetnici Rade Dikić i Toma Đorđević iz Bačkog Jarka i Živojin Janjić iz Subotice, čiji portreti su zauzeli mesto na ulazu u hram Uspenja Presvete Bogorodice.
        Izgrađen je ikonostas uz pomoć sestara parohije iz Dvora. Duborez je delo Sime Budiše iz Titela. Freskopis je naslikan na čak 1.600 kvadratnih metara unutrašnjosti crkve. Rađen je punih pet godina uz pomoć gospodina Golubovića i Petra Bilića iz Beograda i majstora oslikavanja freski iz Novog Sada i Zrenjanina.
        Tri crkvena lustera kupljena su u Grčkoj i značajno su ulepšali enterijer sa ikonostasom i freskama.
        – Svi građevinski radovi su završeni. Preostalo je da se kupi deo nameštaja, postave dve pjevnice i episkopski tron. Deo stare zgrade koja zatvara vidik prema hramu treba da se sruši. Podneli smo zahtev nadležnom arhijerejeju za osvećenje crkve u Bačkom Jarku – s ponosom ističe protojerej Ilija Prole.

Autor: Mile Milojević
Datum: 02, 09, 2009.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *