Gostovanje plesne grupe „Anilana“

U subotu, 22. avgusta 2009. oko 16:30 u Titel je stigla plesna grupa „Anilana“ iz Poljskog grada Lođa.


        Organizatori ove posete su bili: Opština Titel, NB „Stojan Trumić“, a domaćin im je bio AKUD „Jovan Popović“. Da podsetim, AKUD je bio gost u Lođu 2007. godine gde smo bili 12 dana i jako se lepo proveli i upoznali mnogo dobrih ljudi.
        22. avgusta naši gosti bili su i gosti 6. međunarodnog festivala u Perlezu.
        23. avgusta, u nedelju posle doručka,gosti su otišli u prostorije AKUD-a gde su ih dočekali na ulazu ostali članovi našeg društva i predstavnici drugih društava iz naše opštine, uz pogaču i so kako dolikuje. Tu se i održala radionica gde smo razmenjivali plesna iskustva i naučili nove igre, a uz sve to lepo se i družili. U 20 časova imali su koncert u Vilovu.
        24. avgusta, u ponedeljak, gosti iz Poljske imali su priliku da obiđu i glavni grad Vojvodine, Novi Sad. Obilazak je trajao oko 3 sata. Posle razgledanja grada posetili su tržni centar Rodić“ i uz šoping i „free time“ kako oni to nazivaju obišli su i pivnicu. Po povratku iz Novog Sada u 20 časova, imali su koncert u Gardinovcima.
        25. avgusta usledio je mali predah i opuštanje uz reku vožnjom brodom „TAM-TAT“ do drugog ostrva i Slankamena na Dunavu. Posle takvog odmora imali su nastup i u trećem mestu naše opštine, u Šajkašu. Po povratku iz Šajkaša imali smo organizovan odlazak u diskoteku gde smo se provodili do kasno i nastavili sve to u hotelu „Tisa“ do zore.


        26. avgusta Doručak i poseta glavnom gradu Srbije, Beoradu. Bili smo na „Kalemegdanu“ u „Knez Mihajlovoj“, obišli Hram Svetog Save koji će im ostati u sećanju. Nakon povratka otišli smo u Mošorin gde su se lokalnom stanovništvu predstavili sa 3 igre.
        27. avgust, plaža, odmor, kupanje, druženje sve do 19 časova kad je bila generalna proba za „Velikogospojinski koncert“. Delegacija plesnog sastava „Anilana“ i delegacija AKUD-a imali su prijem kod predsednika opštine, Milivoja Petrovića. A u 20 časova odlazak u Lok na koncert, gde je publika bila oduševljena njihovim nastupom. Posle koncerta u Loku članovi AKUD-a i članovi „ANLANE“ imali su veliku žurku u dvorištu prostorija AKUD-a, gde su se provodili sve do zore i usput razmenjivali kontakte.
        28. avgusta, poslednjeg dana gostvanja u Srbiji, gosti su imali priliku da ceo dan provedu na plaži uz druženje sa našim članovima. U 19:30 pred mnogobrojnom publikom koja je došla da vidi čari poljske igre i da ih pozdravi, počeo je i „Velikogospojinski koncert“ sa prisustvom ostalih KUD-a iz naše opštine. Posle odigrane prve igre poljskog ansambla publika je neprestano aplaudirala i uzvikuvala „bravo majstori“. Posle toga nastupio je i njihov orkestar sa poljskom muzikom dok se oni ne spreme za drugu igru. Tu su bili i izvođački sastav AKUD-a „Jovan Popović“ i veterani koji su gradskim igrama pokazali da nisu bitne godine nego dobra volja i upornost baviti se folklorom. Po završetku koncerta oko 22:30 došao je i najteži trenutak, a to je pozdravljanje i rastajanje sa drugarima iz Poljske. Bilo je i suza i želje da ostanu još koji dan, jer kako kažu, ovde su se osećali kao kod svoje kuće. Rastajali smo se dugo, a gosti su otišli su sa obećanjem da se vidimo 2011. kod njih u Poljskoj. Oko 09:55 javili su se da su stigli u Poljsku i da su jako srećni sto smo se videli, da žele opet da dođu i da mi idemo tamo. Nadam se da ćemo se opet družiti sa ovim predivnim ljudima…

Autor: Marko Kuzmanov
Datum: 31, 08, 2009.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *