Pet godina rada društva Falco u Temerinu

Društvo ljubitelja prirode Falco u Temerinu osnovano je 2004. godine, kao nevladina, nestranačka, neprofitna društvena oranizacija čiji je cilj očuvanje, popularizacija i aktivna zaštita prirodnih vrednosti.



        Društvo stavlja veliki naglasak na povećanje ekološke svesti, doprinosi upoznavanju i popularizaciji prirodnih vrednosti, sprovodi aktivnosti na proučavanju i zaštiti prirodne baštine, sarađuje sa drugim ekološkim i sličnim nevladinim organizacijama, a sve u cilju unapređenja i očuvanja biološke raznovrsnosti.
        Zimski i letnji kampovi, koji su organizovani za školsku omladinu su veoma popularni i posećeni. Učesnicima se omogućuje da se šire upoznaju sa aktivnostima, koje direktno utiču na proučavanje i zaštitu prirodnih vrednosti, a naročito biljnih i životinjskih vrsta. Česte su akcije izrade i postavljanja hranilica i kućica za ptice, terenski izlasci, prstenovanje ptica, kao i održavanje raznih predavanja iz oblasti zaštite prirode.
        Članovi društva Falco su većinom mladi studenti, diplomirani stručnjaci i svi entizijasti, ljubitelji prirode koji imaju za cilj da upoznaju, prikažu i očuvaju šarenolikost prirodne baštine.
        Posebno su vredna istraživanja i publikacije o biljnom i životinjskom carstvu Jegričke, Rimskog šanca, starog Kaštela, Banomske pustare, stepskih i slatinastih staništa.
        Veoma zapažen istraživački poduhvat društva Falco vezan je za sivu vetrušku, retku i ugroženu pticu grabljivicu u Srbiji, koja se nalazi na listi Uredbe o zaštiti prirodnih retkosti.

Autor: Mile Milojević
Datum: 28, 08, 2009.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *