Otvoren pogon za proizvodnju briketa po novoj tehnologiji „BIO BRIK“ DOO – Titel

Titel – Predsednik Izvršnog veća AP Vojvodine dr Bojan Pajtić danas je svečano otvorio pogon za proizvodnju briketa „BIO BRIK“ DOO u Titelu, koji se proizvodi po novoj tehnologiji. Svečanom otvaranju prisustvovali su i pokrajinski sekretar za nauku i tehnološki razvoj prof. dr Dragoslav Petrović i predsednik Opštine Titel Milivoje Petrović.


        Poslovno – proizvodni objekat „BIO BRIK“ DOO snabdeven je savremenom sušarom za slamu i piljevinu, briketirom i peletirkom, čija investiciona vrednost iznosi preko 36.926.500 dinara, od čega je Izvršno veće AP Vojvodine preko sekretarijata za nauku i tehnološki razvoj izdvojilo 12.300.00 dinara.

        Po rečima predsednika Pajtića ovo je prvi industrijski pogon u Titelu, koji je realizovan preko programa za otvaranje pogona novih tehnologija. Izvršno veće AP Vojvodine se trudi da uloži sredstva u svaku vojvođansku opštinu, kako bi se i razvijene i nerazvijene opštine donekle ravnomerno razvijale i kako bi se što više ljudi zaposlilo, istakao je predsednik Pajtić. Ova fabrika je iz nekoliko razloga veoma značajna za našu Pokrajinu, jer će se ovde direktno zaposliti 22 ljudi, a indirektno 220, a naša je ambicija da do kraja ove godine kroz razne programe Izvršnog veća AP Vojvodine koji stimulišu zapošljavanje pripravnika, samozapoljašavanje i održavanje radnih mesta preko programa novih tehnologija zaposlimo 30.000 ljudi, istakao je na kraju dr Bojan Pajtić.

        Prof. dr Dragoslav Petrović je naglasio da je ova fabrika 11 pogon po redu, koji je vezan za energetsku efikasnost i obnovljive izvore enegrije, što je generalno strategija razvoja Republike Srbije. U ovom pogonu će se proizvoditi oko 7 000 tona briketa i peleta godišnje, što obuhvata svega 3 odsto površine zasejane soje od koje se ovi proizvodi prave. „BIO BRIK“ je 58. pogon koji je od 2006. godine otvoren preko programa novih tehnologija, preko kojih se od tada do danas zaposlilo 17 094 radnika.


        Predsednik Opštine Milivoj Petrović je izrazio zahvalnost Izvršnom veću AP Vojvodine što je podržala otvaranje ovog pogona, koji za jednu nerazvijenu opštinu, kao što je Titel ima veoma veliki značaj. Ova fabrika je posebna, jer je ona ekološka, s obzirom na to da se od jedne tone peleta dobije svega pet tona pepela i ne oslobađa se sumpor i nema misije štetnih gasova, a sa druge strane čisto ekonomski, jer će se njen proizvodni program za sada izvoziti za Italiju.

Autor: Redakcija Ravnica INFO
Datum: 27, 08, 2009.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *