Počela berba grožđa

Kiša koju su metereolozi najavili za 23. i 24. agust – ponovo je obišla Temerin. Ratari i povrtari su izgubili poslednju nadu da će vlaga koliko toliko pomoći prolećnim kulturama.

        Temerin i Bački Jarak su nakon Drugog svetskog rata bili okruženi vinogradima i voćnjacima. Preovladala je ratarska proizovdnja, vinogradi su vađeni, umesto njih stvarani su voćnjaci a u pojedinim delovima građevinski reoni.
        U poslednjih desetak godina na području opštine Temerin poraslo je interesovanje za gajenje vinove loze.
        Sa više od 10 hektara grožđa dominantna je Vinarija Vindulo, dva kilometra udaljena od Temerina prema Bečeju. Ovde se gaje različite vrsta grožđa, od kojih se spravlja čak 7 vrsta kvalitetnog vina.
        Vinarija Vindulo proizvodi prepoznatljiva, tipična vina, karakteristična za podneblje panonske nizije. U modernim tehnološkim uslovima i podrumu prerađuje se samo grožđe iz sopstvenih vinograda.
        Nazaboravni osećaj mirnog i spokojnog bačkog prostanstva uz odličnu tradicionalnu kuhinju i prvoklasna vina – posetioci, a sve više ih je iz zemlje i inostranstva – doživeće osećaj pravog doživljaja na pitomom salašu.
        Ovih dana u Vinogradima Vindulo počela je berba novog grožđa. Proba ovog voća ili vina organizuju se prema unapred zakazanim terminima, za pet i više osoba.

Autor: Mile Milojević
Datum: 24, 08, 2009.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *