С – Кухињски буквар

Саго-кох, Сарага (укљева) на роштиљу, Сарма од винова лишћа (винова сарма), Сарма од кисела купуса, Сарма од слатка купуса са патлиџаном, Сарма посна од слатка купуса, Сарма посна од кисела купуса


Саго-кох

У пола литра хладног млека умеша се три деци сагоа (скробни гриз од сржи палме) и кува се док не буде провидан као стакло. Метни тај саго у вајндлу (чанак, здела) да се мало охлади. У млак саго умешај пет дека масла. Док се хлади, у посебном суду се мешају три жуманцета и седам и по дека шећера и напослетку тој смеси додај још пену од три беланцета. Сада се саго измеша с том масом, сипа се у модлу, која је намазана и посута презлом. Пече се у рерни.


Сарага (укљева) на роштиљу

Сарага је мала рибица, која се хвата у Скадарском језеру. Долази нама сува у деликатесним радњама. На њој, тако рећи, нема шта спремати, него само то, да се у радњи купљене и осушене рибице просто мећу на ватру и роштиљ, на коме се брзо испеку и вруће се служе. Врло су слане, те су добре као предјело или мезе.


 

Сарма од винова лишћа (винова сарма)

Фил: пола кила кртог свињског меса (од бута) самеље се ситно као за кобасице. Једна главица црна лука ситно се исече и испржи на масти. Када лук порумени дода му се месо, осоли и прига док не буде готово. Шерпења мора бити поклопљена и непрестано надгледа да би се према потреби доливала млаком водом. Воде може бити мало и месо не сме да огрезне у води. Кад је месо готово, метне се један децилитар пиринча измеша с месом и још мало прига. После овога се скине и сачека да се све охлади. У расхлађено месо разбије се једно јаје, биберише по вољи, измеша се припремљено лишће винове лозе пуни (филује).

 

Лишће се лепо опере и попари у смеси од једног дела сирћета и два дела воде. Ова се смеса узвари у шерпењи. Када проври тако врућом прелије се лишће у другој шерпењи, поклопи се да одстоји у пари неко време. Кад се лишће толико охладило да не пече прсте, почне се завијати сарма. Завијене сарме се лепо једна до друге поређају у шерпењу, налију млаком водом и приставе се. На пола сата пре јела запржава се. Направи се запршка на већ познат начин од једне главице црна лука и мирођије. Кад је запршка румена опапри се ситном паприком, дода се још кајмака и онда се налије млаком водом. Та се запршка успе у сарму. Према потреби осолити и окиселити.


 

Сарма од кисела купуса

Фил се припрема слично претходном , а количина зависи од броја особа. Узми пола кила свињетине од бута, опери, самељи и метни у копању и пригај (динстај) са мало воде.Сад узми главицу црна лука исеци ситно, испржи на масти и успи га у месо кад је готов. Очисти један децилитар пиринча, опери га, метни у месо и лук и још мало пригај. Сада узми 10 дека сланине, исеци на ситне коцке и то метни у смесу меса, лука и пиринча. Осоли, обибери, разбиј једно јаје метни у смесу и добро промешај. Сад филуј купусово лишће.

Кад су сарме завијене, ређај их једну до друге у шерпењи и налиј водом да да огрезну и метни да из тиха ври. Кад се сарма завија, обично остане срце од проколе (киселе главице купуса). Тај остатак се ситно исече и метне се на дно шерпење а преко њега сарме.

Кад је сарма готова долази запршка. У мању шерпењу метну се две варјаче масти, загреје се на ватрии у загрејану маст се стави брашна по потреби, да не буде ни одвећ густа ни ретка. То се све заједно пржи док не добије мрку боју. Онда се у њу стави ситно исецкана главица црна лука и пржи док лук не одмекне, метне се мало црвене паприке, налије млаке воде и изручи у шерпењу са сармама. Дода се кајмака а ако је потребно и досоли.


 

Сарма од слатка купуса са патлиџаном

Узми лепу главицу купуса, очисти је, корен извади, лишће до корена засеци, метни главицу у копању. Стави у шерпењу воде да проври на ватри. Кад је вода проврила попари главицу купуса, поклопи и остави да стоји у врелој води 5-10 минута. Ако је још лишће твдро попари још једном. То се понавља док лишће не омекне и не одлучи (одвоји) од главице, а стоји у води до употребе за завијање сарме.

За фил узми пола кила свињетине од бута, опери, самељи. У шерпењу метни варјачу масти, у загрејану маст додај малу главицу ситно исецканог црна лука, пропржи да лук омекне. У тај лук стави самлевено месо, осоли и додај мало млаке воде и пригај док не постане меко. У тако припремњено месо с луком метни један децилитар опрана пиринча, опет долиј мало млаке воде и са пиринчом прокувај 5 минута. Фил мора бити без чорбе. Скини са ватре, обибери, разбиј једно јаје, промешај добро. Тај фил завиј у припремљено лишће и ређај у шерпењу. Долиј воде с прста-два и кувај док не буде готова. Направи бистар сос од патлиџана и успи у сарму.


 

Сарма посна од слатка купуса

Припрема се исто као и мрсна сарма, само је фил посан, тј без меса са пиринчом и на зејтину (уљу). И запршка се прави на зејтину.


 

Сарма посна од кисела купуса

Прави се исто као и мрсна сарма, наравно фил је без меса и на зејтину, као и запршка.



Куварица, Народни музеј Крагујевац
слика преузета са сајта „Стари занати у Србији“

Autor: Rade Aničić
Datum: 28, 06, 2009.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *