П – Кухињски буквар

Палачинци, Палачинци с мозгом, Палачинци с приганим месом, Палачинци са шунком


Палачинци

 
 

Узми једно јаје, два деци млека и брашна по потреби, да се добије густо тесто. Додај мало соли и варјачом добро измешај. У ово тесто доливај сада млека уз непрестано мешање, док не добијеш од свега житку смесу. Палачинци се пеку у нарочитој машћу намазаној справи. Увек је боље да су палачинци тањи. Кад се испеку, филују се сиром, пекмезом, орасима итд. Ређају се у чинију која може у рерну ући, а претходно се прелију кајмаком помешаним са циметом и шећером.


Палачинци с мозгом

Свињски мозак се опере и пажљиво очисти од жилица и ситних костију. Док се мозак чисти у шерпењи се греје маст. Мозак се метне у врелу маст, осоли и шерпења поклопи. Неколико пута се промеша и ако је потребно долива млаком водом. Кад је мозак готов, скине се с ватре док се неколико палачинака не испече. За ово нису потребни велики палачинци. Сада се филују и то тако да се десна и лева страна палачинака до половине подвију унутра ( у њих је прво метнут мозак) и од себе завија. Овако увијени филовани палачинци замоче се у размућено цело јаје, па онда у мрвице од земичке (презле) и поново се пеку на масти.


 

Палачинци с приганим месом

Испече се неколико обичних палачинака, а дотле је свињско месо ситно исецкано и пригано као за питу с месом. Исто се филују као палачинци с мозгом. Кад су филовани поређају се у чинију, која може да стане у рерну, прелију се кајмаком и метну у рерну и запеку до употребе. Врло добро је и као предјело.


 

Палачинци са шунком

Узми једно јаје, кашику млека и две кашике брашна. Добро измешај. После долиј млека толико да добијеш житко тесто као за палачинке. Испеци у тавици палачинке и филуј их шунком као раније. Потребну количину обарене шунке самељемо, у њу метнемо две-три кашике кајмака и нешто ситна бибера и све измешамао.овим филом пунимо палачинке и филоване поређамо у чинију, прелијемо кајмаком и ставимо у умерено топлу рерну.



Куварица, Народни музеј Крагујевац
слика преузета са сајта „Стари занати у Србији“

Autor: Rade Aničić
Datum: 30, 06, 2009.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *